14. helmikuuta 2011

DIY - PomPom silkkipaperipallot


Ihan ensiksi HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ kaikille lukijoille! <3

 kuva: etsy.com

Koska emme ole koristeluun budjetoineet kynttilöitä ja kukkajuttuja enempää on aika tarttua saksiin!

Kohteena olisi siis meidän juhlatilan katettu terassi jonka kattorakenteisiin ajattelin ripustella eri kokoisia ja sävyisiä kokonaisia pomeja. Puolikkaat pomit ovat loistavia esim. karkkibuffapöydässä! Muuten ylipäätään voisin ajatella, että ne voisivat sopia myös seinään/ikkunaan ja muunlaisiin pöytäkoristuksiin.

Kuvaa juhlapaikan terassista.
kuvaaja: Sakari Röyskö/ kuva: Salmi-Salin sivuilta

 kuva: etsy.com

Pomit on halpoja ja helppoja askarrella sillä niihin ei tarvitse muuta kuin silkkipaperia ja narua. Niistä saa myös vähän eri tyylisiä jos leikkaa kärjet esim.suipoiksi (kuva yllä) tai teräviksi. Itse leikkasin päät näihin alla oleviin kokeilumalleihin pyöreästi (muistuttaa pionia), mutta taidan kokeilla tehdä niistä myös tuollaisia suipompia ja lisätä muutaman silkkipaperiarkin lisää. Halkaisija noilla mun pomeilla taitaa olla n.45-50cm. Kokonaisessa on käytetty 10kpl silkkipaperiarkkeja ja puolikkaassa 5kpl.

Kokonainen Pom


kuva: Kitty

Puolikas Pom
kuva: Kitty

kuva: Kitty


PomPom ohjeet

Anteeksi huonot pimeässä otetut kuvat. Koitan ottaa parempia kuvia luonnonvalossa jossa pomit pääsevät oikeuksiinsa paremmin! kuva: Kitty

Alkuperäisen idean olen bongannut vuoden 2009 (?) Martha Stewart Wedding lehdestä jolloin muistin että hitto minähän olen tehnyt näitä aikaisemminkin nimittäin päiväkodissa! Ja jos 5-vuotias Kitty on onnistunut pomien teossa niin oikeasti kuka tahansa osaa :D

Tarvitset pomien tekemiseen: 
  • tosi terävät sakset
  • lankaa (myös nailonsiima tai vaikkapa joulupaperinaru käy ripustamiseen)
  • silkkipaperiarkkeja mieluiten 50x70cm
Silkkipaperin menekki?
Tiimarissa myytävällä 50cmx70cm silkkipaperiarkeilla (1pss sisältää 5 arkkia) saat siis n.50cm halkaisijaltaan olevan pomin joka omaan silmään näytti kyllä valmiina vähän pienemmältä. Silkkipaperia kaventamalla saa siis tietysti pienemmän pomin.
Puolikkaaseen pomiin käyttäisin 5-8 arkkia ja kokonaiseen 10-14 arkkia. Puolikkaat pomit voi myös yhdistää yhdeksi isoksi pomiksi (helpompi taitella jos kokonaisen pomin tekeminen tuntuu haastavalta) jolloin käyttäisin 8 arkkia per puolikas pom.

Työvaiheet
kuva: marthastewart.com

Taittele haitariksi silkkipaperipino. Haitarin leveys ei saa olla liian suuri eli taittele n.3cm välein ja painele taitteet hyvin.

kuva: marthastewart.com
  Löytääksesi keskikohdan taita haitari kahtia  ja sido lanka keskelle. Jätä lankaan reilusti ripustusvaraa kokonaisiin pomeihin! Leikkaa haitarin päät joko esim. pyöreäksi, suipoksi tai teräväksi.

Tässä kuvassa näkyy myös mini pomin alku joka on saanut rautalangan ympärilleen. Siitä tulee todella suloinen mini pom (katso kuva lopusta) jonka voi tökätä johonkin kivaan paikkaan.

kuva: marthastewart.com

Levitä haitari mahdollisimman leveille "viuhkoille" ja aloita varovasti nostelemaan kerros kerrokselta silkkipaperia kohti keskustaa. Kuvasta poiketen kannattaa minusta ensin nostella paperia aika tyvestä ja työntää alapuolelta tyveä ylöspäin jolloin repeämisvaara on pienempi ja pomista tulee tukevampi.

PUOLIKAS
Jos teet puolikasta pomia sinulla on tässä esim. 6 silkkipaperiarkkia jotka kerros kerrokselta nostelet ylöspäin.Alinta silkkipaperikerrosta ei ihan hirveästi tarvitse nostella ylös. Lopuksi voi vähän pöyhiä pomia.

KOKONAINEN
Jos teet kokonaista pomia sinulla on tässä esim. 10 silkkipaperiaarkkia joista nostelet ensin viisi arkillista ylös. Tämän jälkeen käännät pomin ja nostelet toiset viisi arkillista. Kokonaisen pomin pöyhiminen on tärkeää, että saat siitä yhtenäisen ja saumattoman.

kuva: marthastewart.com
 Puolikkaan pomin kuuluisi lopulta näyttää tältä (tässä kuvan pomissa on käytetty kahdeksaa arkkia). Jos kokonaisen pomin taittelu on vaikeaa tai sakset eivät leikkaa paksua silkkipaperipinkkaa on kätevää tehdä kaksi puolikasta pomia jolloin toiseen puolikkaaseen jättäisin pitkän ripustuslangan ja teippaisin sitten pomit yhteen niin, että ripustuslanka jää niiden väliin.

Toivottavasti ohjeesta oli apua! Pahoittelen jos se ei ole kovin selkeä :(


INSPIRAATIOKSI

teräväkärkisiä pomeja / kuva: weddingideasaustralia.com

 Karkkibuffan koristeeksi! Tähän kuin tehdyt olis kanssa nuo puolikkaat pöytäpomit.
kuva: weddingbycolor.com

minipom servettirenkaana
 kuva: marthastewart.com

22 kommenttia:

  1. Ompas nuo kauniita.=) Onko sulla noille joku askarteluohje, voisi meilläkin toimia juhlapaikan terassilla. Olen pohtinutkin, että mitä sinne laittaisi kun kukkakoristelu sinnekkin rasittaisi budjettia aika lailla.

    Niin, ja hyvää ystävänpäivää.=)

    VastaaPoista
  2. Mä oon kanssa miettinyt noita. Näin niitä jossain blogissa sellaisena nauhana, jossa oli paljon pinkkejä ja se oli ihana. Meillä on niin korkea tila,että se vois olla kiva.

    Eilen näin kuvan myös tyllin kaltaisesta kankaasta tehdystä tupsusta. Siis tehty samalla lailla, kuin pipon tupsu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi4/6/13 17:01

      Moikka! mistähän noista tyllistä tehdyistä pomeista olis ohjeita?

      Poista
    2. Täältä löytyy kuvat tylli pomien tekovaiheista sekä ohjeet englanniksi :)

      Poista
  3. Ovatpa todella kauniita! Mistä olet saanut ohjeen, en nopealla googletuksella löytänyt mitään järkevää.

    VastaaPoista
  4. Hei vau, mikä idea! Ja tosiaan halpaa huvia näyttäisi olevan!

    VastaaPoista
  5. M, Tiia, mimo ja Suvi:Hei kiva kun tykkäätte! Lisäsin ohjeet noiden tekemiseen ja koitan ottaa parempia kuvia tämän viikon aikana sillä luonnonvalossa nuo ovat parhaimmillaan (valo kuultaa kivasti silkkipaperista läpi).

    Tiian mainitsemat tyllipallotkin ovat kivoja ja sopivat minusta erityisen hyvin vintage tyylisiin häihin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Kitty!!! Loistavat ohjeet :) Heti alkoi sormia syyhytä, että on pakko päästä kokeilemaan, josko itse osaisi noin 15 vuoden jälkeen jotain askarrella :D

    VastaaPoista
  7. Pakkohan se oli kotimatkalla poiketa sinelliin ja hakea silkkipaperia. Nyt on ensimmäinen puolikas valmis ja se on ihana. Ihan kuin jättiläispioni. Tekis mieli tehä lisää, mut en tiiä missä säilön niitä 6kk. Taittelen ja leikkaan vaan päät, ehkä.

    VastaaPoista
  8. pikku_possu16/2/11 13:35

    Siis ihan loistava idea, kiitos paljon. :) Niin kuin aiemmin sanottu, niin muistuttaa pionia ja ne kuuluvat minun suosikkikukkiin joten tätä ideaa tulen varmasti hyödyntämään. :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Kitty aivan mahtavasta blogista! Löysin tän tänään, ja nyt olenkin lueskellut tuntikausia, ja saanut ihania ideoita myös omia häitä varten, :)

    VastaaPoista
  10. Tämä on aivan ihana ja edullinen koristeluidea. Täytyy ehdolttomasti laittaa muistiin!

    VastaaPoista
  11. Uusia kuvia pomeista lisätty aamuauringon noustessa ^^

    mimo: Haha, mäkään en mikään kummoinen askartelija ole, mutta näitä oli tosi kiva tehdä + vaikea epäonnistua (ellei ihan hullaannu saksien kanssa silpomaan pomia) :P

    Tiia: Hei tosi kiva :D Varmastikin ne voi taitella valmiiksi. Kuulemma jos pystyy niin vasta juhlapaikalla ne kannattaa pöyhiä kokooon. Niiden kuljettaminen kun on aika hankalaa varsinkin jos niitä on monta :)

    pikku_possu: Kiva nähdä naikkarituttujakin täällä :D

    Anonyymi: Kiva saada uusia lukijoita eli tervetuloa siis joukkoon :D Ihana kuulla, että olet saanut aikasi kulumaan täällä mukavasti :D

    Kaikki lukijat voivat jakaa vapaasti omia ideoitaan postauksien aiheisiin liittyen joten kommentteja kannattaa myös ehdottomasti lukea ^^

    Saara: Kiitos, minusta aika kiva myös keväiseen koriseluun kotona :D Mä taidan laittaa kesäksi näitä roikkuman meidän partsin katosta ^^

    VastaaPoista
  12. Oi miten ihania, kiitos tosi hyvästä vinkistä! :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos ohjeesta, minä tein itselleni pikku-pomeja joihin laitoin oksan varreksi... ihania värikkäitä kukkia maljakossa :)

    VastaaPoista
  14. Ihana idea, taidan myös miettiä tätä vakavasti omiin häihin pöytäkoristeiksi :D

    VastaaPoista
  15. Aivan mahtava idea ja tosi kauniit nuo! Googletin hakusanalla "askartelua silkkipaperista" esikoisemme 1-vuotis synttäreihin kun huomasin, että kaappiin oli jäänyt vaaleanpunaista silkkipaperia kasoittain. Ja aivan varmasti teen noita koristeeksi! kiitos paljon hyvästä postauksesta!!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiamaria, Migu ja Anonyymit: ihan mahtavaa, että tästä oli teille hyötyä! ^__^

      Poista
  16. Näitä olisi voinut tehdä itsekkin!
    Tilasin muutama viikko sitten valmiita värillisiä(http://www.juhlacenter.fi/), mutta lapset olisivat varmasti tykänneet askarrella!
    Aivan ihania ja voi kuinka näyttäviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoja ja kivoja tosiaan askarrella :) Ehkä seuraaviin juhliin sitten ;)

      Poista
  17. Huh, ihan mahtavia nuo, pitää ittekkin kokeilla askarrella tämmösiä! <3

    VastaaPoista
  18. Vitsi, kun keksis miten tuosta sais tehtyä lampun varjostimen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...