3. toukokuuta 2013

{Guest Blogger - VideoTimo} - Huomioita häävideointiin

Hääpäivä on jännitystä täynnä ja monta asiaa täytyy saada onnistumaan  - mieluiten täydellisesti. Häävideointi ei kaikeksi onneksi vaadi hääparilta varsinaisena juhlapäivänä mitään huomiota, mutta onnistumisen takeena on hyvä valmistautuminen. Keräsin tähän asioita, joita onnistuneen häävideon kuvaaja arvostaa ja joissain tapauksissa ne ovat jopa onnistumisen edellytys. Lisäksi näiden asioiden tietäminen säästää aikaa eikä erillistä suunnittelupalaveria videokuvaajan kanssa ehkä tarvitse järjestää.


Hääpäivän ohjelma 

Ohjelma tulisi pääpiirteissään ilmoittaa kuvaajalle etukäteen, jotta karkea aikataulu on helppo hahmottaa. Juhlapaikat osoitteineen on syytä olla saman ohjelmalistauksen ohessa uudelleen mainittu. Erityisesti on syytä kiinnittää huomiota vihkimistilanteen ohjelmaan, mikäli se sisältää poikkeuksellista sisältöä, kuten esimerkiksi musiikkiesityksiä. Tällöin kuvaaja osaa olla valmistautunut vaihtamaan kameran paikkaa ajoissa.

1. Vihkiminen

Mikäli tilasit videointisi VideoTimolta, vihkitoimituksen pitävälle henkilölle kiinnitetään kuvaajan toimittama pieni ja huomaamaton langaton mikrofoni, jotta vihkijän puhe saadaan talteen mahdollisimman selvästi. Mikrofonin käyttäminen ei vaadi puhujalta mitään toimenpiteitä. Mahdollisten muiden puhujien ääni taltioidaan käytännön syistä kameran omalla mikrofonilla.

2. Hääjuhla

Hääjuhla on luonnollisesti pisin osa hääpäivän ohjelmasta ja mikäli ohjelmaa on runsaasti, tästä osasta joudutaan todennäköisesti editointivaiheessa karsimaan paljonkin. Yleensä pyritään aina painottamaan katsojan kannalta mielenkiintoista ja kuvauksellista sisältöä. Tämä osa juhlasta menee omalla painollaan eikä vaadi mitään erityistä huomiota kuvaajan suhteen, joskin erityisen toivottavaa olisi, että juhlapaikan valaistus ei olisi tarpeettoman himmeä. Valokuvaus ei kärsi tunnelmallisen himmeästä valaistuksesta, koska yksittäisiä ruutuja varten voidaan käyttää salamavaloa apuna. Tämä ei luonnollisesti onnistu videokuvauksessa. Videokuvaajallekin on syytä muistaa varata ruokailumahdollisuus. :)


3. Editointi

Videon jälkikäsittely eli editointi on vaihe, jossa varsinainen video luodaan. Tähän vaiheeseen olen varannut hääparin toivomuksia varten yhden esikatselukerran sen jälkeen kun olen saanut videon valmiiksi. Video on siis esikatseltavissa jonkin aikaa ennen lopulliseen muotoon tulostamista. Tänä aikana pari voi esittää erityistoiveensa.Vaihetta ei kuitenkaan toisteta useita kertoja, koska jokainen vedos lopullisesta videosta vie paljon työaikaa.

4. Lopullinen tuote

Video toimitetaan useimmiten joko Blu-Ray/DVD levyinä postitse ja/tai tiedostomuodossa internetin kautta. Haluttu formaatti (ja tulostettavien levyjen määrä) on syytä ilmoittaa etukäteen. Tiedostomuotoinen video on muunnettavissa moneen eri formaattiin.


Teksti: VideoTimo
Kuva: Kitty

2 kommenttia:

  1. Sinut on haastettu! http://siameselipstick.blogspot.fi/2013/05/tricky-number-11.html

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...