26. heinäkuuta 2009

HIUSTEN TERVEYS JA KASVATUS + yleisimmät harhaluulot

Kuten moni on havainnut, olen tosiaan ammatiltani kampaaja. Tässä pieni infopaketti hiuksista.

HIUKSEN KASVU
Hius ei kasva nopeammin, leikkaat sitä 1mm tai vaikka 40cm. Hius kasvaa hiustupesta joka sijaitsee hiuspohjassa. Hiustuppi ei myöskään saa mitään viestejä kasvattamaltaan hiuspituudelta "olen huonokuntoinen, älä tuota lisää hiusta". Vaikka hiuksesi olisi vaalennettu 20 kertaa ja pysyisivät juuri ja juuri päässäsi, sama tyvikasvu sinulla on kuukauden kuluttua, kuin olisi muutenkin. Lyhyesti sanottuna huonokuntoinen latva ei siis hidasta hiuksen kasvua.

Hiukset tuntuvat leikkauksen jälkeen paksummilta, kun ohueksi kuluneet latvat on poistettu, mutta eivät myöskään siis paksuunnu sen enempää kuin mitä jo ovat.

Hiusten harjaaminen kuluttaa hiuspituutta, mutta saattaa vilkastuttaa pintaverenkiertoa jos harjaat aivan hiuspohjaa myöten. Hyvä pintaverenkierto on oikea avain hiuksen terveeseen kasvuun (hiero mielummin vaikka hoitoaineen vaikuttaessa hiuspohjaa sormilla). Hiustuppi saa nimittäin kaikki ravinteet suoraan verestäsi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sinun tulisi saada päivittäin hiukselle tärkeitä vitamiineja (solut tarvitsevat toimiakseen normaalisti vitamiinien tuomaa suojaa, parantaa niiden aineenvaihduntaa, kasvaa ja uudistua). Jos ihminen voi hyvin, voivat hiuksetkin hyvin. Unohtaa ei saa myöskään rautaa, kalsiumia ja muita hivenaineita, jotka ovat erittäin tärkeitä esim. elimistö tarvitsee vitamiineja voidakseen imeyttää raudan elimistöön.

Itseasiassa voisinpa sanoa, että hiuksen kasvun nopeuteen on mahdotonta vaikuttaa - sellaista ainetta tai menetelmää ei ole keksitty. Jo sekin kertoo jotain, että maailmalla ei vallitse mitään hairgrowth- tuote monopolia, sillä näinhän olisi jos sellainen olisi keksitty.

Hiuksen muihin ominaisuuksiin esim. kiilto ja kimmoisuus voi vaikuttaa (vitamiinit, hyvä pintaverenkierto ym.) . Hiusvesissä [kampaamosarjojen tuotteista: System 4 Tonic, Bio + energen serum (naisille) ja Bio+ stimulating serum (miehille) hinnat n.12-16€] on enemmän pintaverenkiertoa vilkastuttavia ainesosia ja ne usein myöskin viilentävät hiuspohjaa sisältäen esim. mentholia.

Jos kuitenkin keksittäisiin hiuksen kasvua nopeuttava menetelmä, veikkaisin sillä olevan jotakin tekemistä hiuksen ravinnonsaannin nopeuden kanssa. Mitä enemmän tietyssä ajassa hius saisi verestä kaikki tarvitsemansa vitamiinit, sitä nopeammin hiustuppi voisi ehkä hiusta tuottaa. Tämä kaikki siis pelkkää spekulaatiota. En usko, että mikään yksittäinen vitamiini esim. biotiini pystyisi loppupeleissä tekemään mitään yksinään.

Paras neuvo tällä hetkellä taitaa siis hiusten kasvuun olla monipuolinen vitamiinien saanti, sekä pintaverenkierron vilkastuttaminen hieronnalla, sekä hiusvesillä yllämainitun teoriani pohjalta.

Joillakin ihmisillä tuntuu myös tulevan raja vastaan - hiukset eivät kasvakaan esim. olkapäätä pidemmiksi. Tämä johtuu siitä, että hiustesi kasvuvaihe on hyvin lyhyt esim. 2vuotta. Normaali kasvuvaihe kestää 2-8 vuotta. Kasvuvaiheen ja siirtymävaiheen jälkeen lepovaiheessa uusi hius hiustupessa työntää vanhan hiuksen pois tieltään. Näin ollen hius ei "kerkeä" koskaan kasvaa pidemmäksi.

Biotiinista
Biotiini ei kasvata tukkaa nopeammin, mutta antaa kiiltoa ja elinvoimaa. Biotiinivajeesta tosin voi seurata hiustenlähtöä. Biotiinia sisältäviä ruoka-aineita: liha, maito, hiiva, soija, kaura, maksa, herne, munuainen ja munan keltuainen. (joku asiakkaani sanoi syövänsä kananmunan päivässä saadakseen biotiinia. Keltuaisessa on n.16mikrogrammaa, joten yksi kananmuna ei riitä lähimainkaan jos et saa biotiinia mistään muualta). Biotiinilla ei ole sivuvaikutuksia isoina määrinä syötynäkään.

Biotiini eli H-vitamiini on rikkiä sisältävä orgaaninen happo, jonka tarve aikuisilla on vähintään 30-100 mikrog/vrk.HIUSTEN HOITAMINEN esim. rypsiöljyllä, kananmunalla, banaanilla tms.

En suosittele. Nämä kuten moni muukin ruoanlaittoon käytettävä aine ei pysty hiusta hoitamaan esim. öljyt ja rasvat eivät imeydy yksinään hiukseen, vaan jäävät sen pinnalle jättäen tukan rasvaiseksi (öljyjä ja rasvoja vaikea huuhtoa pois). Eivät vastaa halvintakaan hoitoainetta.

HUOM. hiustuotteissa käytetyt öljyt imeytyvät hiukseen tuotteessa olevien muiden aineiden avulla.

1 kommentti:

  1. Todella hyvä teksti hiustenhoidosta! :) Laitoin linkin blogiisi kauneudenhoitoa käsittelevään tekstiini (biotiinista kertovan kohdan alle, vaikka täällä tietysti kerrotaan hiuksista paljon muutakin).

    http://vintage-punk-rock.blogspot.fi/p/morsianremontti.html

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...