25. heinäkuuta 2009

Kauneusihanteet

Onko ulkonäkö liian tärkeää nykymaailmassa? Miksi? Ulkonäköä arvostetaan ja siitä puhutaan paljon, joten voisi sanoa, että se on liian tärkeää, mutta ei vain nykymaailmassa vaan melkein koko ihmiskunnan historian ajan. Kauneusihanteet vain ovat muuttuneet.

Barokin aikakaudella 1600-luvulla ihannoitiin lihavuutta. Lihavuus kertoi varakkuudesta ja laihuus köyhyydestä. Lukuiset lihotuslääkkeet menivät kuumille kiville ja toimivat taatusti paremmin, kuin nykyiset laihdutus lääkkeemme ;].

Rokokoon aikakaudella 1700-luvulla alettiin kammoksua barokin ajan lihavia naisia. Naisen tuli olla vyötäröltään kapea, yläosasta pieni ja alaosasta suuri, pehmeä ja hiukan pyöreä olematta kuitenkaan lihava. Voin vain kuvitella, kuinka epätoivoisia barokin aikana olleet muodikkaat itsensä lihottaneet naiset olivat rokokoon kauneusihanteiden vallitessa. Kiloista eroon pääseminen kun on paljon hankalampaa (me jos ketkä sen tiedämme), kuin niiden kerääminen. Muoti-ikonina toimi Marie Antoinette.

1800 luvun viktoriaanisella aikakaudella kauneusihanteena oli luonnoton ampiaisvyötärö. Naisilla vartalon muokkaajina toimivat valaanluukorsetit, joilla pyöreämmällekin naiselle saatiin kapeampi vyötärö. Jotkut jopa leikkauttivat alimpia kylkiluitaan. 1800-luvun lopussa korostettiin takapuolta turnyyrin avulla (vanne takana takapuolen kohdalla). Ulkoilu yleistyi, siitä tuli suosittu seurustelumuoto.

1900-luku oli suurten muutosten aikaa. Naisen aseman vahvistuessa korsetit saivat väistyä kirkkaampien värien, sopusuhtaisen vartalon ja rennomman pukeutumisen tieltä. 1950-luvulla ampiaisvyötärö kuitenkin palasi jälleen muotiin. 60-luvulla naisihannetta edusti langan laiha Twiggy. Samoihin aikoihin alettiin kiinnittää huomiota ruokavalioon ja erilaiset dieetit valtasivat maailmaa. 80-luvulla laihdutustuotteiden tarjonta laajeni jopa selluliittivoiteisiin ja siitä lähtien niiden tarjonta on laajentunut laajenemistaan. Liikunta, varsinkin aerobic huomioitiin hyvänä laihdutuskeinona. Plastiikkakirurgia yleistyi huomattavasti.

2000-luvun kauneusihanne on hoikka, hiukan päivettynyt, terve ja historiassa ensimmäistä kertaa myös trimmatun näköinen, mutta silti naisellinen nainen. Huippumallit toimivat tämän kauden kauneusihanteina. Ääripäät liikalihavuus ja liikalaihuus ovat kasvaneet. On anoreksiaa, bulimiaa, ortoreksiaa ja vaikka mitä.

2000-luku on kuitenkin ehdottomasti erottuvuuden ja oman persoonan korostamisen aikaa. Erilaiset tyyli- virtaukset vallitsevat yhtäaikaisesti. Persoonallisesti pukeutuminen on mahdollista, kun kaikki tyyli- ja muoti oikut on periaatteessa sallittu. Näin voidaan valita omaa persoonaa ja omaan vartaloon sopiva tyyli myöskin tämän päivän morsiammille.

2 kommenttia:

  1. Olipas ihana tekstiä, tälläistä lisää, luen mielelläni ja laitoin jo blogin muistiin. :) Itse en niin ollut kiinnostunut 1900-luvun vaatetuksesta, mutta kirjoitat siitä ihmeen selkeästi niin että karaistunut aikakauden välttelijäkin eksyi tänne sitä lukemaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, lisää tulossa heti kun arkiaskareiden välistä kerkeän kirjoittamaan :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...