26. kesäkuuta 2011

{Guest Blogger - Pukuni} Mittatilauspuvun teettäminen

Kitty toivoi minulta postausta morsiuspuvun teettämisestä. Käsittelen asiaa nyt Pukunin näkökulmasta, sillä käytäntöjä ja työtapoja on varmasti yhtä paljon kuin tekijöitäkin. :)

Useimmiten morsiamet etsivät pukuideoita netistä ja käyvät sovittelemassa pukuja hääpukuliikkeissä. Joskus täydellistä pukua ei kuitenkaan löydy ja kaikissa puvuissa on jokin "mutta". Ratkaisevana tekijänä voi olla esimerkiksi puvun väri tai morsiamen mitat. Aina valmispukua ei nimittäin saa korjauksilla sopivaksi, sillä morsiamen pituus vaikuttaa puvun muihinkin mittasuhteisiin kuin helman pituuteen. Valmiiden hääpukujen värivalikoima on laajentunut, mutta juuri oikean sävyistä ja oikean mallista pukua onkin vaikeampi löytää. Joskus taas morsian haluaa jotain erilaista, uniikkia ja sellaista, jota ei ole kenelläkään muulla. Näissä tapauksissa päädytään puvun teettämiseen ompelijalla. 

Pukunissa ensimmäinen aika varataan suunnittelua varten Turun Eerikinkadun liikkeeseen. Liike on avoinna ainoastaan yhdelle asiakkaalle kerrallaan, joten voimme hoitaa suunnittelun ja sovituksen rauhassa. Usein asiakas on lähettänyt etukäteen sähköpostitse kuvan, josta lähdetään liikkeelle. Valmistaudun tapaamiseen tulostamalla kuvan ja etsimällä morsiamen ideoiden pohjalta lisää kuvia ja sopivia materiaalinäytteitä. Olen sopinut tapaamisia myös Tampereelle ja Helsinkiin, jolloin suunnittelu onnistuu hienosti myös kahvittelun lomassa sopivassa paikassa. Liikkeessä on mahdollisuus sovitella tekemiäni mallipukuja, joiden avulla sekä morsian, että minä hahmotamme helpommin esimerkiksi helman leveyden ja laahuksen pituuden. Pino häälehtiä auttaa ideoinnissa, jos lähdemme aivan puhtaalta pöydältä. 


Mittatilauspuvussa morsiamen ei tarvitse tyytyä kompromisseihin. Hän voi päättää haluaako pukuunsa vetoketjun, napit vai nyörityksen. Helmasta voidaan tehdä juuri niin leveä, kapea, lyhyt tai pitkä kuin morsian haluaa. Pääntievaihtoehtoja on venepääntiestä neliöön ja sydämeen ja vaikka mihin muotoon, syvyysvaihtoehtojakin löytyy sentin välein. Hihoista voidaan tehdä kankaiset, pitsiset, leveät tai kapeat. Puvusta tehdään aivan morsiamen unelmien mukainen vartalon vaatimukset huomioon ottaen. Jos jokin asia on käytännössä mahdoton toteuttaa, niin ehdotan asiakkaalle vaihtoehtoisia ratkaisuja. 

Ensimmäisellä käynnillä annan alustavan hinta-arvion puvusta. Hinta ei nouse annetusta arviosta ilman, että sovimme ratkaisevista muutoksista alkuperäiseen suunnitelmaan. Myös mittojen otto hoituu helpoimmin samalla käynnillä. Morsian saa mukaansa luonnoksen puvun mallista ja mahdolliset väri- ja materiaalinäytteet.


Kun suunnitelmat ovat selvillä, sopimus allekirjoitettu ja ennakkomaksu maksettu, tilaan puvun kankaat. Joskus sopivat materiaalit löytyvät liikkeessä olevista näytteistä, mutta muussa tapauksessa etsin täydellistä kangasta ympäri maailmaa. Tilaan ja lähetän morsiamelle sopivia kangastilkkuja, joista valitsemme parhaat. Puvun suunnittelu jatkuu usein vielä sähköpostitse, kun yksityiskohtia hiotaan. Vastaan viesteihin ja kysymyksiin aina ja mahdollisimman nopeasti.


Kaavoituksen jälkeen teen tilanteesta riippuen puvusta joko lakanakangasversion tai aloitan suoraan oikeilla kankailla. Jos esimerkiksi mallipuvuissa ei ole ollut lähellekään sopivaa kokoa tai puvun malli on hyvin erilainen sovitettuihin verrattuna, niin varmistan kaavan vielä protokappaleella.

Ensimmäisessä sovituksessa katsomme pukuun tarvittavat korjaukset, koristeiden paikat ja muut yksityiskohdat. Liikkeessä on suuri peili ja hyvä valaistus, jotta sovitus sujuisi mahdollisimman miellyttävästi. Hääpäivänä käytettävät alusvaatteet ja kengät tulisi olla mukana jo tässä vaiheessa, jotta puvusta saataisiin mahdollisimman istuva. Myös Pukunin sovituskenkiä voidaan käyttää, jos koron korkeus on tiedossa. Seuraavalla käynnillä puku saattaa olla jo valmis tai teemme siihen vielä pieniä muutoksia. Jotta kokonaisuudesta saataisiin täydellinen, voin tehdä pukuun sopivan laukun puvun kankaista, oikean sävyisen ja pituisen hunnun tai muita asusteita. Voin myös tilata puvun helman leveyteen sopivan alushameen. Kun kaikki on valmista ja morsian on tyytyväinen, hän voi ottaa puvun mukaansa. Annan puvun mukana kirjalliset pukemis- säilytys- ja hoito-ohjeet, sekä puvun tärkeimmät mitat mahdollista myyntiä varten. Puku pakataan läpinäkyvään pukupussiin ja suureen paperikassiin, jossa se on helppo kuljettaa kotiin.


Autan morsiamia ja muita juhlapukuja tarvitsevia mielelläni, oli sitten kyse puvun tai asusteiden teettämisestä tai valmispuvun korjauksista. Ottakaa yhteyttä ja katsotaan, miten voin olla avuksi! :)


Saara Toivanen,
Hää- ja juhlapukuompelimo Pukuni


Pukunin blogi:
www.pukuni.blogspot.com

________________________________
Kuvat ja Teksti: Saara Toivanen / Pukuni

2 kommenttia:

  1. Anonyymi5/7/11 00:25

    Hyödyllinen postaus. Täytyykin tutustua tarkemmin Pukunin omaan blogiin. Sillä minulla on suunnitelmissa teettä puku. Olen käynyt kaason roolissa Helsingin kaikki hääliikkeet läpi ja suurimassa osassa saa niin huono palvelua ettei tee mieli olla liikkeessä sekunttiakaan pidempään. Ja ne joissa on saatu loistavaa palvelua, niin niissä ei ole ollut yhtäkään pukua josta tykkäisin. Kaikissa mättää joku. Myönnän olen kranttu :)

    VastaaPoista
  2. No, mutta onneksi on tosiaan vaihtoehto teettää puku ja onhan se sitten myös samalla ihan uniikki <3

    Suosittelen kyllä lämpimästi ottamaan Saaraan yhteyttä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...