25. huhtikuuta 2011

Kirkon varaus

Kaikki kirkkovaihtoehtomme löytyvät Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan piiristä. Ennakkovaraus näihin kirkkoihin alkaa tasan viikon päästä ma.2.5 klo.8.00 ja jatkuu viikon loppuun asti. Hiukan minut yllätti, että vihkiajat ovat tasatunnein eivätkä puolen tunnin välein niinkuin olin kuvitellut!


HELSINGIN VANHA KIRKKO
Ihan ehdoton ykkönen meillä olisi Helsingin Vanha kirkko ja jos me emme sitä saa niin en voi väittää etteikö harmittaisi! Helsingin Vanhakirkko on nimensä mukaisesti Helsingin vanhin kirkko. Se on vihitty käyttöön vuonna 1826 ja sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel.

Vanhaankirkkoon siirrettiin Ulrika Eleonoran kirkosta mm. kattokruunu ja penkkejä; Vanhankirkon nykyinen saarnastuoli on vielä tuota perua.

Alttaritauluna kirkossa on Robert Wilhelm Ekmanin "Jeesus siunaa lapsia". Heleävärinen teos oli alkujaan tarkoitettu tuomiokirkon alttaritauluksi, mutta keisari Nikolai I piti sitä liian lempeänä ja lahjoitti tuomiokirkkoon synkän "Kristuksen ristiltäoton".

Vanhaakirkkoa ympäröi Vanha kirkkopuisto (nk. Ruttopuisto), joka oli entinen hautausmaa jo kauan ennen Vanhaakirkkoa. Lisänimensä puisto sai, koska hautausmaalle haudattiin runsaasti isovihan aikana vuonna 1710 Helsinkiä koetelleen ruton uhreja. Hautauksia puistoon ei ole tehty sitten vuoden 1919, ja nykyisin Ruttopuisto on lähes yksinomaan virkistyskäytössä ja läpikulkutilana.

Vanhassakirkossa on noin 1200 istumapaikkaa.
Lähde: wikipedia.fi


JOHANNEKSENKIRKKO
(Lisätty 4.5.2011)
Kaunis iso kirkko on meillä toinen vaihtoehto joka olisi kivasti Tähtitorninmäen lähellä jossa me on ajateltu ottaa potretit.
 
 

Kirkko rakennettiin vuosina 1888–1891, ja sen korkeus on 74 metriä. Kirkon suunnitteli A. E. Melander, jonka ehdotus voitti vuonna 1878 järjestetyn kilpailun. Kirkkoon mahtuu 2 600 ihmistä, ja se on paikkaluvultaan Suomen suurin kivikirkko. Kirkko on Suomen uusgoottilaisten kirkkojen pääesimerkki. Alttaritauluna on Eero Järnefeltin 1932 maalaama Taivaallinen näky.

Arkkitehti Melander suunnitteli itse kirkon penkit, saarnatuolin, alttarilaitteen ja kastepöydän. Koristelussa on käytetty paljon kolmiapila-aihetta, joka on tyypillinen goottilainen pyhän kolminaisuuden symboli. Kirkon sisätilat ovat hyvin koristeelliset lasimaalauksineen, kaari-ikkunoineen, virsitauluineen ja kattokruunuinen. Alun perin myös kirkon vihreänharmaissa, rapatuissa seinäpinnoissa oli niiden yläosissa ja holvikaarissa oli koristekuvioita. Myöhemmissä restauroinneissa (ensimmäisen kerran vuonna 1913) kuviot peitettiin vaalealla yhtenäisellä värillä. Kirkko restauroitiin sen satavuotisjuhlia varten ja silloin vanhasta koristemaalauskerroksesta paljastettiin osa yleisölehterin seinään. Kirkko vaurioitui helmikuun 1944 pommituksissa; mm. useita ikkunoita särkyi.

Urut ovat vuodelta 1891.
lähde: wikipedia.fi

HELSINGIN TUOMIOKIRKKO 
Kolmosvaihtoehto on pakko olla sillä Vanhaan Kirkkoon voimme jättää oikeastaan vain kolme järkevää vihkiaikatoivetta.Helsingin tuomiokirkko, alun perin Nikolainkirkko ja myöhemmin Suurkirkko, on Helsingin hiippakunnan tuomiokirkko ja Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kotikirkko. Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko sijaitsee Senaatintorin laidalla Helsingissä. Valkoinen ja harmaa tuomiokirkko apostolipatsaineen on kenties Helsingin tunnetuin symboli. Vuosittain kirkossa vierailee yli 350 000 ihmistä, joista osa käy kirkollisissa tilaisuuksissa, mutta enemmistö on turisteja.


Kirkko edustaa uusklassista tyyliä ja on pohjapiirrokseltaan tasavartisen kreikkalaisen ristin muotoinen. Esikuvana ratkaisulle on pidetty Pietarissa sijaitsevaa Kazanin katedraalia. Engel itse ei erityisesti pitänyt keskeiskirkoista, mutta valitsi tyypin lähtökohdakseen, sillä kirkon sijainnin vuoksi sitä tarkasteltaisiin kaikilta puolilta. Näin kirkkorakennus olisi symmetrinen kaikista suunnista katsottuna.


Tuomiokirkon valkea, lyhytsakaraisen tasavartisen ristin muotoinen kirkkosali on äärimmäisen pelkistetty. Sen ainoat varsinaiset koristeet ovat kolme nurkkasyvennyksiin sijoitettua patsasta, jotka esittävät uskonpuhdistajia Martti Luther, Philipp Melanchthon ja Mikael Agricola. Neljännessä nurkassa on Engelin suunnittelema pyöreä saarnatuoli kultaisine baldakiineineen.


Suurin yhtenäinen sinkkiveistoskokoelma sijaitsee tuomiokirkon katolla.
lähde: wikipedia.fi

VIHKIAJAT (IIKS!)

Aion jättää kuusi vihkiaikatoivetta - kolme kumpaankin kirkkoon. Hiukan minua huolestuttaa, että tuomiokirkkoseurakunnan sivuilla neuvotaan jättämään kymmenkunta vaihtoehtoa ja tietysti se, että seurakunnan omien jäsenien (joita emme itse ole) toiveet menevät muiden toiveiden edelle... ja meidän päivä on varmasti yksi kesän suosituimmista -_- Jos käy niin ettemme saa ainuttakaan vihkiaikaa niin meillä on hätävarana vielä toiseen surakuntaan kuuluva Temppeliaukion Kirkko jonka voi varata enintään vuodeksi eteenpäin :P

Vihkiaikatoiveiden esittämisessä ei ole kyse nopeuskilpailusta. Niitä voi tehdä koko viikon ajan eikä lopputuloksen kannalta ole merkitystä sillä, onko toiveensa jättänyt maanantaina vai sunnuntaina. Toivelistalla on hyvä olla kymmenkunta vaihtoehtoa, jotta jokainen vihkipari saisi itselleen sopivan ajan. Tuomiokirkkoseurakunnan ja Johannes församlingenin jäsenet ovat etusijalla vihkiaikoja jaettaessa.


Vihkiaikoja on jaossa lauantaipäiville tasatunnein pääsääntöisesti seuraavasti:
 • Tuomiokirkko                        klo 13, 14, 15, 16 ja 17
 • Johanneksenkirkko              klo 13, 14, 15, 16 ja 17
 • Suomenlinnan kirkko            klo 13, 14, 15 ja 16
 • Vanha kirkko                         klo 12, 13, 14, 15, 16, 17 ja 18.
 • Mikael Agricolan kirkko       klo 12, 13, 14 ja 15 (yhtenä lauantaina kuukaudessa).
Vihkiajat jaetaan 27.5. mennessä toiveiden perusteella ja jaetuista ajoista tiedotetaan kaikille varaustoiveensa jättäneille sähköpostitse tai kirjeitse.
Aiempina vuosina lähes jokainen pari on saanut haluamansa vihkiajan. Suosituimmat vihkikuukaudet ovat olleet heinä- ja elokuu. Edellisinä vuosina nettivaraamisen päätyttyä jäljelle on jäänyt vapaita vihkiaikoja myös kesän sesonkiaikaan. Maanantaista 6.6. alkaen vihkivarauksia otetaan vastaan kirkkoherranvirastossa.
Lähde: http://tuomiokirkko.helsinginseurakunnat.fi/?newsid=7860&deptid=2236&languageid=3&NEWS=1

Kuinka monta vihkiaikatoivetta aiotte jättää (Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoja varaavat) entä rouviintuneet kyseisen surakunnan kirkoissa vihityt: saitteko toivomanne vihkiajan?!

21 kommenttia:

 1. Me saatiin meidän toiveaika eikä edes jätetty kuin se yksi toive, koska varaus suoritettiin suoraan puhelimessa silloin kun soitin. Toisaalta meidän häiden ajankohta taisi vaikuttaa aika paljon asiaan. :D

  VastaaPoista
 2. Meillä on sama päivä kuin teillä ja ajateltiin myös jättää 2-3 toivetta per kirkko.. Eli luultavasti yhteensä siis 6 kpl. Jännittää kyllä hirmuisesti että saako toivomaansa varsinkin kun tosiaan ei millään tulisi kymmentä mieluisaa toivetta:S Täytyy pitää peukut pystyssä!:)

  VastaaPoista
 3. Löysin tämmöisen sivun jossa on kirkkoja listattuna paikkakuntien mukaan. Joistain kirkoista on kuvia myös sisältä. Ajattelin että saattaa helpottaa, esim. heitä joiden juhlat on toisen puoliskon kotipaikkakunnalla tai muuten on hankala selvittää vaihtoehtoja.
  http://www.muuka.com/finnishpumpkin/churches/church_fi.html#tmp

  VastaaPoista
 4. Suvi: Teillä kävi hyvin, tosin se ajankohta taisi vaikuttaa aika paljon :D

  Keiju*: Peukut pystyyn molemmille ja toivotaan että joku aika sieltä saadaan!

  Katri: Kiitos, tuosta linkistä on varmasti monelle hyötyä (todella kattava lista!).

  VastaaPoista
 5. Ihmettelen suuresti, miten voi etelässä olla noin hankalaa saada haluamansa kirkko sekä juuri haluamansa vihkipäivään ja kellon aikaan. Noh, kun näin ajattelee, niin onhan siellä enemmän asukkeja kuin täällä pohjosessa. Täällä ei tarvitse odottaa tiettyä päviää, milloin voit varata kirkon. Toivon sydämestäni, että saatte haluamanne kirkon :) Meillä olisi edessä pian papin varaaminen. Kirkko jo varattu ja papista ei silloin osattu sanoa, että onko silloin kesälomalla vai ei. Toivon parasta.

  VastaaPoista
 6. Me jätimme sulhasen kanssa 12 aikatoivetta emmekä saaneet yhtäkään haluamistamme ajoista. :( Halusimme ehdottomasti vihkimisen vanhassa kirkossa joten jätimme 4:lle eri kesälauantaille kullekin 3 vihkiaikatoivetta... Lienee tuo vanha kirkko sitten supersuosittu.
  Saimme sitten aikojen yleisen jaon jälkeen valita ylijäneistä ajoista oman vihkiaikamme ja jouduimme tyytymään klo 17.00 alkavaan vihkiaikaan. :/ Jos meille olisi kelvannut vihkikirkoksi tuomiokirkko niin sinne olisi ollut jäljellä vaikka kuinka paljon aikoja!

  VastaaPoista
 7. Suosittelisin jättämään kuitenkin useamman kuin kuusi toivetta. Me jätettiin 9 toivetta, ja saatiin vasta 6. toiveemme. Silloin se harmitti todella paljon, mutta nyt kun häihin on aikaa pari kuukautta, sekä kirkko että aika tuntuvat täydellisiltä. Me ei siis saatu haluamaamme aikaa emmekä kirkkoa.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi (klo 09.52): Voi ei! Tässähän alkaa ihan hiki nousta :S Meillä kun on mahdollista jättää toiveita vain yhdelle päivälle klo. 14-16 välille....ehkä mun pitää laittaa sitten se klo.17.00 aikakin (mikä minusta on jo tosi myöhä!). Ai Tuomiokirkkoon oli enemmän aikoja kuin Vanjaan Kirkkoon :O Luulin sen olevan ihan toisinpäin...kääks... :(

  Anonyymi (klo 10.15): Pelkään sitä että jos jätän monta toivetta niin saan niistä tietysti sen ajan ja kirkon mitä en halua :P Tosin tietysti parempi edes joku aika kun ei mitään! :O Onneksi voi tosin vielä hakea tuonne Temppeliaukion kirkkoon vihkiaikaa jos ei Vanha Kirkko tai Tuomiokirkko tärppää.

  Tai ehkä me hankitaan kämppä Kampista :P (in my dreams...)

  Pakko kysyä, että onko teillä muuten vihkiminen Tuomiokirkossa 2.7 klo.16.00? ;)

  VastaaPoista
 9. Kiki: No sanos muuta ja on ilmeisesti vielä vaikeampaa kuin itsekkään kuvittelin (ainakin kahden edellisen kommentin perusteella)! Kauhea stressi iski päälle :.(

  Teillä on jo onneksi kirkko onnellisesti varattu ja pian varmasti selviävät pappienkin työvuorot ^^ Toivottavasti saatte mukavan papin ja kanttorin :)

  VastaaPoista
 10. Pidän peukkuja että saatte Vanhasta kirkosta hyvän vihkiajan.=)

  VastaaPoista
 11. Hehheh, no onhan meillä juurikin tuo aika ;) Sitä on vissiin tullut luettua naikkareita aika tarkasti? :D

  Itseasiassa meillehän kävi niin (en muista olenko kirjoittanut siitä naikkareihin) että kun tuo aika selvisi, me pyydettiin päästä jonoon mikäli aikoja Vanhaan kirkkoon tai Johanneksen kirkkoon vapautuisi ko. päivälle. No, nyt sitten helmi-maaliskuun aikana tuomiokirkkoseurakunnasta soitettiin kaksi kertaa, toisella kerralla kerrottiin että Johanneksen kirkosta oli vapautunut klo 15 aika, ja toisella kertaa Vanhasta kirkosta klo 15 aika. Nämä peruutukset tulivat kuitenkin niin myöhään, ettei haluttu enää vaihtaa :) Mutta että noinkin voi käydä.

  Se on kyllä ihan totta, että saatu vihkiaika saattaa mennä aina vaan pidemmälle toivelistassa, jos toivomuksia on kovin monta. Noin taisin itsekin ajatella. Mutta meillä oli helppoa laittaa kolme toivetta lisää, kun myös Johanneksen kirkko olisi ollut mieluinen. :)

  - edellinen anonyymi (klo 10.15)

  VastaaPoista
 12. Meillä on sama päivä kuin teillä eli 7.7 ja samat kirkotkin toiveissa muuten paitsi ykkösvaihtoehtona on tulee olemaan suomenlinnan kirkko ja ajat 13, 14, 15. Menee kyllä hankalaksi jos kirkko on kaukana lauttarannasta kun juhlatila on suomenlinnassa :/

  -lumiellen

  VastaaPoista
 13. Meillä heinäkuussa häät vanhassa kirkossa. Meillä oli alunperin ykkösenä Tuomiokirkko, mutta ei saatu sinne. Vanhaan kirkkoon saimme lopulta peruutusajan. Ja sulhanen kuuluu tähän seurakuntaan eli aika paljon oli ilmeisesti toiveita samoille ajoille. Toivottavasti teillä käy tuuri!

  VastaaPoista
 14. Kiitoksia M, toivotaan parasta! <3

  Anonyymi (10.15 & 11.20): No todella olen nimittäin kahlannut sitä Tuomiokirkkoseurakunnan ketjua toivoen, että muutkin kuin kyseisen seurakunnan jäsenet olisivat saaneet jotain järkeviä aikoja :P

  Ooh peruutusaikoja! <3 Kuinka myöhään niistä siis ilmoitettiin? :O

  Me joudutaan varmaan laittamaan myös se Johanneksenkirkko...tosin mies ei siitä kyllä tykkää, mutta pienellä mukinalla hyväksyi asian kun selitin sille, että haluaako se sitten mennä naimisiin jossain Ruoholahden kappelissa (kauhea virastotalon näköinen tönö)...no eihän sitä tiedä vaikka me ei saataisi nyt sitten mitään kirkkoa :.( Ahdistaa :(

  lumiellen: Tuota en muuten ole edes tajunnutkaan...siis hittolainen tuohon pitäisi kyllä saada joku muutos! Kaikinpuolin järkevintähän olisi, että Suomenlinnassa juhlivat saisivat ensisijaisesti nuo vihkiajat Suomenlinnan kirkkoon! :O Toivottavasti saatte sen ^^ *peukut pystyssä*

  Anonyymi:Milloin peruutusajasta ilmoitettiin teille ja mikä kellonaika se oli? Tuuri todellakin...ei muulla ilmeisesti TK seurakuntaan kuulumaton voi kirkkoa heidän seurakunnasta saada kuin sillä tuurilla! Tai siltä ainakin nyt näyttää teidän kokemusten perusteella :S

  VastaaPoista
 15. Olin tänä aamuna klo 8 kärppänä koneellani varaamassa aikaa Johanneksenkirkkoon, vaikka kirkko ei edes ole ykkösvaihoehtonamme. Ja juu, eihän se varaaminen ole nopeuskilpailu ;) Koska emme ole tehneet lopullista valintaamme vielä juhlapaikastakaan, jätin vihkiajastakin toiveen kolmelle eri lauantaille, ja kullekin lauantaille kolme eri vihkiaikatoivetta. Kuulostaa ihan hullun hommalta, mutta pakko olla varasuunnitelma jos Temppeliaukion kirkko tai Saksalainen kirkko eivät tärppääkään.

  Onko muuten tietoa, milloin Temppeliaukion kirkon aikoja voi varata? Kuulin huhun että vuosi ennen aiottua hääpäivää, mutta mistään en ole löytänyt faktatietoa.

  VastaaPoista
 16. Mekin jo eilen teimme varauksen:) Nyt täytyy vaan pitää peukut pystyssä!

  Belle &Amp; Sebastian, kannattaa olla suoraan kyseisen kirkon kirkkoherranvirastoon/päivystävään pappiin yhteydessä ja tiedustella asiaa. Noissa kirkoissa, joista ei ole lomakevarausta, niin on hyvin kirkkokohtaista milloin varaus alkaa. Olin yllättynyt kun soitimme juuri Kallion kirkkoon, joka on yksi vihkikirkko vaihtoehtomme, ja saimmekin jo tehdä varauksen! :)

  VastaaPoista
 17. Belle&Sebastian: Temppeliaukion kirkon voi tosiaan varata tasan vuosi ennen hääpäivää ja tästä on ihan mainittu Töölön seurakunnan sivuilla :)

  Ihan hyvä tosiaan varata varman päälle sillä eihän sitä todella tiedä jos Temppeliaukion kirkkoon ja Saksalaiseen kirkkoon onkin tunkua teidän päivälle!

  Keiju: Peukut ^^

  VastaaPoista
 18. Anonyymi4/5/11 14:28

  Tuomiokirkkoseurakunnan sivuilla sanotaan, että "lähes kaikki saavat haluamansa vihkiajan". Kuulemani perusteella tämä ei kyllä pidä ollenkaan paikkaansa, jos ei asu Tuomiokirkkoseurakunnan alueella. Eli tuohon heittomerkeissä olevaan lauseeseen pitäisi varmaankin lisätä "Tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluvat".. Onneksi me kuulumme siihen, on ainakin paremmat todarit :) 7.7.12 on varmasti päivämääränsä vuoksi vielä hyvin suosittu ajankohta...

  VastaaPoista
 19. Anonyymi5/5/11 16:03

  Hei!

  mitä olet mieltä näin ihan ulkopuolisen näkökulmasta, että mitenkähän meidän käy ku sulhasen kans tehtiin sellanen moka, että lähetettiin hääkutsut ja unohettiin kirjottaa kuka kutsuu :D ( ei kyllä sillon naurattanu ku hoksattiin) postimerkissä on meidän kuva ja lahjalistan salasanassa on mun lempinimi ja miehen nimi.. tuntuu aika nololta. :( Suunniteltiin, että laitettaisiin tekstarit perään ja yritettäuis kääntää se niin kuin se olis ollu tarkotuksi että saitpas kutsun, arvasitko kuka kutsui?tevretuloa häihin ja nimet perään. Itseä harmittaa ihan suunnattomasti ku kutsuista tuli just sellaset ku halusin ja tuo meni niin pieleen..otan vielä asiat aika vakavasti enkä osaa nauraa niille niinkö sulhanen ja kaasot.

  Hansu

  VastaaPoista
 20. Moi Hansu! Älä turhaan stressaa <3

  Kyllä ihmiset on sen verran fiksuja, että osaavat yhdistää teidät kutsujiksi salasanassa olevien nimien perusteella :) Ja mikäli joku ei tästäkään vielä äkkää niin kutsussa olevaa ilmoittautumiseen tarkoitettua numeroa/sähköpostiosoitetta varmasti käytetään tiedusteluun ^^

  VastaaPoista
 21. Anonyymi6/5/11 16:24

  Kiitos, auttoi stressiin! :) kahdet ystävät jo ilmottautuivat ja laittoivat vielä, etteivät olleet huomanneet edes koko mokaa kun kysyin.

  Hansu

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...