3. marraskuuta 2011

{Guest Blogger - Äänirasia} Tunnelmaa valaistuksesta

Tilavalaistuksesta jokaiselle tulee varmasti jonkinlainen mielikuva. Aina ei kuitenkaan osaa ajatella mitä kaikkea valoilla voidaankaan saada aikaan. Lukijoideni iloksi meidänkin häiden valaistuksesta ja dj-palveluista vastaava Ohjelmatoimisto Äänirasia avaa tässä alla olevassa tekstissä erityisesti häissä käytettävän valaistuksen kiemuroita. 


Valaistus on tärkeä osa juhlien somistusta
Sanotaan, että suuri on kaunista ja kunnollisella valaistussuunnittelulla saadaan helposti aikaan suuria elementtejä somistukseen. Seinävalaistuksella eli ns. seinäpesulla seinien väriä pystytään muuttamaan melko helposti ja vapaasti. Lisäksi seinäpesun päälle voidaan vielä heijastaa erilaisia kuvioita jotka saadaan tarvittaessa liikkumaan.

kuvat: haadj.fi

Juhlaillan discossa käytettävien efektivalojen kanssa käytämme valojen tehoa korostamaan ns. usvakonetta eli hazer-konetta. Usva on hyvin kevyttä, ja sillä täytetään koko tila. Usvaa ei pidä sekoittaa perinteiseen savukoneeseen, josta tulee sankkoja savupilviä. Usvakoneen usva on normaalivalaistuksessa lähes huomaamatonta, lisäksi se otetaan käyttöön yleensä vasta kun ihmisten tanssijalka alkaa vipattamaan.

Efektivalojen käyttäminen ilman minkään näköistä usvaa tai savua on näin ammattilaisen näkökulmasta jopa haikeaa, sillä efektivalojen teho kärsii merkittävästi jollei usvaa käytetä. Usva lisää lamppujen valokeilojen näkyvyyttä ilmassa.

Valaisulla saadaan myös hyvinkin persoonallisia ja juhlien teemaan istuvia kokonaisuuksia:

Vesiefekti on laite jolla heijastetaan veden pinnasta heijastuvan valon näköistä valoa. Vesiefekteillä voidaan helposti muutta tilan tunnelma merelliseksi. Tuohon kun vielä lisätään merellinen äänimaisema, niin  tunnelma on vaikuttava. Merellistä äänimaisemaan käytimme esim. helsingissä ritarihuoneella olleessa häätilaisuudessa, jonka aulaan haluttiin merellinen tunnelma.

Useimmissa sivumme kuvissa valaistus on tehty niin, että alkuillasta käytetään liikkuvia valonheittimiä (aka. movinghedejä aka. movareita) liikuviin seinäpesuihin ja myöhemmin diskovaloiksi, esimerkiksi kuvissa esiintyvät pikkusydämet on tehty juuri näin. Movingheadeilla pystytään heijastamaan myös muita kuvioita. Koneisiin on mahdollista vaihtaa myös customgoboja, joihin asiakas voi saada juuri sellaisia kuvia kuin haluaa.

kuvat: haadj.fi

Seinien valaisulla olemme tehneet jopa tehdashalleista sekä tuotantotiloista juhlavia ja tunnelmallisia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää tässäkin, että korostetaan sitä mitä ei voi piilottaa. Esimerkiksi eräässä juhlatilassa keskellä tilaa on iso, vanha moniteräinen tukkisaha, josta saa valaisemalla mielenkiinotoisen elementin.

Ideanahan tilavaloissa on seinien värjääminen halutun väriseksi. Värit ovat valittavissa täysin vapaasti, mutta muistettava kuitenkin on muutama rajoittava tekijä. Esimerkiksi ruskea tai hopea eivät ole tässä yhteydessä värejä, sillä niillä ei pysty varsinaisesti värjäämään seiniä minkään väriseksi. Valikoimaamme kuuluvassa timanttipaketissa seinät somistetaan valopesun lisäksi vielä liikkuvin kuvioin.Jos asiakas haluaa panostaa valaistukseen vielä tätäkin enemmän, on sivuilla olevissa kuvissa esimerkkejä myös siitä, kun pöydät on valaistu mm. lehvästö- ja köynnöskuviolla.

Jos tilan seinät ovat epätasaista materiaalia esim. vanhaa tiiliseinää, kiviseinää tai karkeaa rappausta, valoilla saadaan aikaiseksi ihmeitä. Alhaalta loivassa kulmassa tulevalla valolla saadaan pintaan paljon varjoja, ja seinistä tulee eläviä ja todella näyttäviä.

Tila, johon on tehty vaikka kaksivärinen seinien valopesu, vaatii yleensä vielä joitakin kohdevaloja. Koska kaikki seinäpinnat heijastavat väripesuissa käytettyjä värejä voimakkaasti myös seinästä ulospäin, koko tila värjäytyy pesussa. Tällöin joissain tapauksissa tai haluttaessa on suotavaa valaista juhlalle tärkeät kohteet spottivaloin. Tälläisiä kohteita voivat olla vaikka hääpari, ruokapöydät ja lahjapöytä. Näiden lisäksi, ellei jopa tärkeimpänä, voi pitää buffetpöydän valaisemista luonnollisen värisellä valolla, jotta ruoka näyttää syötävältä ja herkulliselta.

 kuvat: haadj.fi

Tilavalaisut eivät ole täysin yksiselitteisiä eivätkä myöskään yksinkertaisia. Ammattilaisina huomioimme yksityiskohdat ja mietimme kaiken tämän valmiiksi. Kuvia katsellessasi huomaat, että kaikella niissä olevalla on tarkoituksensa.

Kuvia löytyy juuri uusituilta HÄÄDJ-nettisivultamme, voit tutustua niihin sivun alalaidasta löytyvästä tarinoita linkistä. Lisää kuvia lisätään koko ajan.
http://www.haadj.fi/

Parahin terveisin
Ohjelmatoimisto Äänirasia

Yrjö "Ykä" Nordling

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja onkin itselleni tuttu tyyppi - porilainen :) Olen häntä jututtanutkin!

  VastaaPoista
 2. Kiva juttu :) Ykä ja Kalle ovat kyllä todella mukavia ja ammattitaitoisia kavereita :)

  VastaaPoista
 3. Kauniita kuvia ja hyviä ideoita, teeman voi tosiaan viimeistellä säväyttävällä valaistuksella :) Hienoa!

  VastaaPoista
 4. Vitsi tuo usva on siistin näköistä! :) tuollaisia efektejä voisi käyttää hyödyksi myös hääpotrettia ottaessa :) olisi oikeesti hieno käyttää esimerkiksi jotain oman kodin sisustukseen sopivaa sävyä valaistuksessa ja myöhemmin teettää vaikka canvas taulu omasta hääkuvasta :)

  -Nora-

  VastaaPoista
 5. Minna: Minusta teeman todellakin saa hyvin esille valaistuksella esim. nuo kolme jäänsinistä kuvaa toisi mieleeni talviteeman :) Valaistuksella myös esim.jumppasalin tyylisestä juhlasalistakin saa tosi upean enkä usko, että se enää hirveästi koristeluja edes kaipaisi :D

  Nora: Minustakin!Yllättävän paljon erilaisia mahdollisuuksia esim.en olisi ikinä osannut ajatella, että usvaa voisi käyttää noinkin ennenkuin näin nämä kuvat! Upeita<3

  Canvas taulu kuulostaa tosi hyvältä idealta jos teettäisi vaikka vähän isommankin :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...