6. helmikuuta 2010

Juhlaohjesääntö

Tuleeko teille juhlaohjesääntö? Me päädyimme ottamaan sen aivan siitä syystä, että se antaa vieraille paremman kuvan tulevista häistä (häämme kun eivät ole sitä aivan perinteisintä teemansa puolesta) ja säästää meitä ja anoppeja turhilta kyselyiltä.
 
Juhlasalimme on myöskin aika moderni ja ylellinen (siis täysin ääripää sukumme normihäihin verrattuna), josta huolimatta toivon vieraiden ottavan rennosti häissämme tämän ohjesäännön siivittämänä ;)

Tähän olen siis koonnut meille mieluisen ALUSTAVAN ohjesäännön:

JUHLAOHJESÄÄNTÖ

On sääntöjä ja lakeja, mutta tarkoitus tässä on antaa tukea. Älä liian vakavasti sääntöihin suhtaudu, vaan ilolla juhlaan osallistu. On valmistautuminen juhlaan helpompaa jos vähän tätä listaa kurkistaa.

1§ Vieraillemme tiedoksi

(Tähän pohjustusta elokuva-teemasta ja miten olemme naimisiin päätyneet + jokin runo.)


2§ Merkittävät luottamustoimet

Sulhasen bestmaniksi on kutsuttu Bestman 1 ja Bestman 2.

Kaason kunniatehtäviä hoitavat morsiamen sydänystävät Kaaso 1 ja Kaaso 2.

Seremoniamestarina toimii... (tähän jatkoa)

Vihkitoimituksen kirkossa toimittaa... (tähän jatkoa)


3§ Ilmoittautuminen juhlaan

Ilmoitathan tulostasi tai mahdollisesta esteestä ?.?.2012 mennessä (yhteystiedot löytyvät tämän kirjeen lopusta), jotta osaamme varata ruokaa ja istumapaikan jokaiselle tulijalle. Ensin ilmoittautuvat saavat eniten ruokaa ja parhaat istumapaikat! (Vitsivitsi...) Pyydämme ilmoittautuessa myös mainintaa erityisruokavaliosta tai allergiasta. Mikäli hääparia haluaa muistaa puheella, pyydämme myös tästä ilmoittautumisen yhteydessä informoimaan.


4§ Lahjukset ja niihin verrattavat vieraiden hankinnat

Suurin lahjatoive on juhlaan osallistuminen: kukin tulkoon siis parhaaksi katsomallaan tyylillä paikalle; taksilla, hölkäten tai vaikka veneellä. Jos hääparia kuitekin tahtoo lahjan muodossa ilahduttaa, pyydetään huomioon ottamaan seuraavanlainen toivomuksemme:

Kun turvana on rakkaan syli,
voi huoletta matkata merten yli.
Ei apinaa, ei norsua,
olla kumpikaan me nähty.
Siksi häämatka.... (matkakohde)
(tähän jotain)
Niinpä esitämme toiveen vienon,
josko saisimme häämatkaan
avustuksen hienon?

Häämatkan säästötilimme Nordeassa : (Tähän til.nro.)

Morsiamen äidiltä voi myös kysellä perinteistä lahjatoivelistaa. Näin Hääpari säästyy useiden samanlaisten esineiden ja asioiden saamiselta. Tullessasi juhlapaikalle, voit jättää lahjasi lahjapöydälle.


5§ Pukeutuminen

Pukeutuminen on suotavaa. Luonnolliseen asuun pukeutuneet juhlavieraat pääsevät juhlimaan Pasilan poliisilaitokselle. Mikäli juhliminen muiden seurassa houkuttaa enemmän, riittää siihen juhlallinen vaatetus, kuten tumma puku.


6§ Esiintyminen kirkossa

Kirkossa on suotavaa esiintyä jokaisen osaamalla suomalaisella jäykkyydellä ja vakavuudella. On myös suotavaa, että juhlaväki saapuu paikalle ajoissa, jottei kirkossa jo istuvien tarvitse aina nousta kuikuilemaan morsiusparin näkemisen toivossa.

Morsiamen sukulaiset sekä ystävät istukoot kirkon vasemmalla puolella, sulhasen oikealla. Jokaiselle juhlavieraalle jaetaan kirkko-ohjelma, josta voi seurata tapahtumien kulkua.


7§ Valokuvaaminen

On suotavaa ottaa kamera mukaan ja käyttää sitä koko hääjuhlan ajan välttäen kuitenkin vinoja lähikuvia lattiasta tai kuvia vierustoverin nenästä.


8§ Juhlapaikalle löytäminen

Alkoholi-pykälässä mainitusta syystä sekä Helsingin parkkipaikkojen vähyyden vuoksi on oman auton jättäminen kotiin suotavaa. Matkaa kirkolta juhlapaikalle on n.3-4km, joka taittuu parhaiten julkisilla tai taksilla. Jotta juhlakansa ei matkallaan juhlapaikalle eksy ja näin esty juhlasta, on kartta ja bussien aikataulut liitetty tämän ohjesäännön loppuun.

Juhlapaikalle voi yrittää löytää myös seuraamalla muita, mutta sitä kannattaa harrastaa vain omalla vastuulla ja mikäli luottaa edellämenevän suunnistustaitoihin (älä seuraa morsiamen äitiä).


9§ Juhlapaikalle saapuminen

Hääpari ottaa vieraat vastaan juhlapaikan ovella, jossa vieraat kuvataan pienissä ryhmissä vieraskirjaa varten. Alkumaljan....(jatkan tähän)


10§ Käyttäytyminen juhlien aikana

Juhlan päätarkoituksena on pitää hauskaa, juhlia kovasti ja tutustua uusiin ihmisiin. Pahansuopaisuus ja juhlatilaisuudessa vakavana esiintyminen on paheksuttavaa. Tänä kesäisenä lauantaina juhlimme riemulla, paistoi sitten aurinko / satoi sitten vettä tahi räntää.


11§ Einehtiminen

Juhlaväelle tullaan tarjoilemaan ruokaa. "Juhlakalut ottavat ensin" - pykälää sovelletaan pääruokaan sekä pääruuan jälkeen tajottavaan kakkukahviin, mutta iltapalalla (n.klo23.00) kuka tahansa saa ensimmäisenä käydä kiinni, jottei juhlinta nälän takia loppuisi lyhyeen.


12§ Lapset

Juhlaväen nuorempia on pyritty huomioimaan ennalta. Heitä varten olemme varanneet omaa viihdykettä juhlatilan yhteydessä olevaan huoneeseen.


13§ Musiikki ja Tanssi

Musiikkia on tarjolla aina juhlien loppuun asti. Jos jostain vielä tuntemattomasta syystä hääpari jossain vaiheessa uskaltautuu esittämään tanssia, heille hurrattakoon! Tämän ihmetapahtuman jälkeen on suotavaa, että mitä pikemmin juhlaväki liittyy mukaan karkeloon, jottei sulhasen huono tanssitaito taltioidu liian monelle muistikortille. Musiikin tahdissa liikehtiminen on joka tapauksessa toivottavaa mahdollisesta kahdesta vasemmasta jalasta huolimatta.


14§ Alkoholi ja sen nauttiminen

Ruoan kanssa tarjolla alkoholittomien juotavien lisäksi viiniä, olutta, siideriä ja lonkeroa. Tanssien alkaessa avautuu maksuton drinkkibaari, jossa tarjolla myös loput ruokailusta jääneistä juomista. Juhlinta jatkuu siis juhlapaikalla myöhään yöhön, eikä jatkoille paikalliseen kuppilaan lähdetä.


15§ Tupakointi

Tupakointi tapahtuu juhlapaikan terassin kattamattomalla osalla, joten mukaan kannattaa ottaa sen verran vaatetta, että siellä tarkenee tai vaihtoehtoisesti lopettaa polttaminen. Sisätiloissa ja terassin katetulla alueella polttaminen on ankarasti kiellettyä.


16§ Juhlinnan kesto

Juhlat jatkuvat seuraavan päivän puolelle (04.00) ja meistä olisi siis mukavaa, jos mahdollisimman moni häävieras jäisi juhlimaan kanssamme yömyöhään.


17§ Majoittuminen

Jos joku vieraista tuntee tarvetta apuun yösijan järjestämisessä Helsingissä, ottakoot hän yhteyttä anoppeihin. He voivat tarvittaessa tehdä varauksia paikalliseen hotelliin tai muutoin konsultoida hädässä olevia.
Majoittautumista varten on suositeltavaa käyttää hotellia, koska pihalla, autossa tai kadulla nukkumista voi kadunmies hieman paheksua.


Toivotamme hääväelle riemukasta hääjuhlaa!
(tähän meidän nimet ja yhteystiedot)

6 kommenttia:

 1. Meille tulee myös juhlaohjesääntö, tosin vain nettiversiona eli kutsujen mukana ei lähetetty kuin hääblogin osoite :) Itse kutsutekstin lisäksi siis :D

  VastaaPoista
 2. Meille tulee ns. häävihko, joka lähetetään kutsujen mukana. Sisältää kaasojen/bestmanien kuvat ja esittelyt, kartat, yhteystiedot, jne jne, eli kaikki oleellinen kuvitettuna. En itse lämpene ns. uhkauksille edes vitsien muodossa, koska tuntuu että uhkailu on vähän sellainen suomalainen tapa ilmaista asioita.

  VastaaPoista
 3. morsmaikku6/2/10 12:20

  Meillekin tulee juhlaohjesääntö, mutta hyvin vähäisin sanoin. Kaikki ylimääräinen on jätetty pois, ja mitään tekohauskaa ei tule. Eli meidän juhalohjesäännössämme vain lyhyesti kerrotaan ihan oikeasti oleellinen, ei muuta.

  Teillä olikin monta kohtaa, ja mielestäni tyyli oli sopivan rento, mutta ei väkisin väännetty muka-hauska. Kuitenkin, koska juttua ei oltu heitetty kokonaan leikiksi, jättäisin esim. tämän kohdan pois:
  "Jos kutsussasi lukee avec, voit ottaa seuralaisen mukaasi. Kutsut joissa ei ole avecia, koskevat ainoastaa niitä, keiden nimet kirjekuoressa mainitaan."

  Tiedän, että aina löytyy niitä, jotka eivät tuota kutsu-asiaa ymmärrä, kuitenkin suurinosa tietää käytännön, mutta tuo kuulostaa kuin kaikki vieraanne olisi jollain tapaa sivistymättömiä tms. Omasta mielestäni ihan kaikkea ei tarvi eikä kannata selittää.

  Kirkossa käyttäytymisestä oli minusta myöskin liikaa tekstiä.

  Onnea järjestelyihin, minulla ja sulhasellani on kaksi kuukautta enää häihin! :)

  VastaaPoista
 4. Ihan hymyilyttävän hauska ohjesääntö teillä. :)

  Mutta minullekin tuli kirkkokäyttäytymisen selostamisen kohdalla vähän sellainen olo, että vieraita pidetään sivistymättöminä. Jos mikä niin kirkossa käyttäytyminen on varmaankin kaikille lukutaidon saavuttaneille melko selvää muutenkin. Tupakoinnit, lahjapöydät, saippuakuplat ja muut pienet yksityiskohdat olisi mielestäni parempi ohjata paikan päällä esim. seremoniamestarin ja kaasojen toimesta. Myös ruokailujärjestyksen mainitseminen on mielestäni tarpeetonta, sekin kuuluu alkeellisimpiin käytöstapoihin että hääpari ottaa ensin.

  Meille ei ohjesääntöä tule. Suunnitelmissa on rento juhla ja minun puolestani vieraat voivat vaikka seisoa koko illan päällään jos se heidän mielestään on sopiva tapa juhlistaa liittoamme. Perusasiat tulevat kutsun liitteeseen lyhyesti ja yksinkertaisesti ilmaistuna ilman vitsinvääntämistä. Jonkinlaisen pienen häälehden saatan vääntää juhlapöytiin, siihen sitten ehkä enemmän juhlan yksityiskohdista.

  VastaaPoista
 5. Kaikille: Ohjesääntöä muokattu! Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä tekstin sisällön parantamiseksi!

  Onkohan tuo kirkko osio vieläkin liian vakava ja vieraita sivistymättömänä pitävä? :S

  Sara:
  Meillekin tulee hääsivujen osoite kutsuun ja ohjesääntö kyseiselle sivulle :) Tämä on vielä kirjemuodossa :)

  SaraStellar:
  Hyvä idea tuo vihkonen kutsun mukaan!

  morsmaikku:
  Yksinkertainen ohjesääntö on myöskin mukava ja varmasti sopii hyvin teille ja teidän häihinne :)

  Meillä tällä ohjesäännöllä pyritään lievittämään juhlapaikan aikaansaamaa "liian hienoa" tunnetta. Eli rennot häät vaikka tila onkin erittäin moderni.

  Siberia:
  Otin osan noista mainitsemistasi kohdista pois, mutta tupakointi oli pakko jättää. Juhliimme tulossa terassin täydeltä tupakoitsijoita, joilla varmasti ensimmäinen kysymys heti alkumaljalla on, että missä voi tupakoida :P

  Hmm... mietin tätä vielä sillä tajusin juuri etteivät kaikki tosiaan lue ohjesääntöä ja tuo tieto tupakointipaikoista on erittäin tärkeä. Ehkäpä bestman saa siis kuitenkin ilmoittaa tästä asiasta juhlassa, mutta toistaiseksi jätän kohdan ohjesääntöön.

  Ohjesäännöttömyys kuulostaa hyvinkin sopivalta rentoihin hääjuhliinne :) Suunnittelemanne liite kutsussa on kuitenkin hyvä tapa ilmoittaa niistä muutamista välttämättömistä häihin liittyvistä seikoista.

  VastaaPoista
 6. Todennäköisesti teen kokonaan ihan uuden paljon lyhyemmän ohjesäännön sillä tämä ei tunnukkaan enää niin kivalta ^^

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...