13. huhtikuuta 2012

Juomien menekki häissä

"Weddings! I Love Weddings! Drinks All Around!"
- Captain Jack Sparrow / Pirates of the Caribbean -

kuva: weddingcellars.com.au

JUOMIEN MÄÄRÄ
Kaikista hankalin oli ennen juomien hakua päätellä paljonko juomaa illan aikana kuluu. Itse mietin mm. tällaisia asioita:

 • vieraiden määrä ja ikäjakauma
 • juhlan kesto
 • juomien jakauma (esim. tiedämme yleisesti, ettei kovin moni vieraistamme juo kaljaa jos muuta on tarjolla + tietyt ihmiset juovat pelkkää viiniä)
 • vuodenaika (kesällä juomia saattaa kulua enemmän)
 • juomien alkoholipitoisuus (mitä miedompaa juomaa on tarjolla, sitä enemmän ihmiset todennäköisesti sitä juovat)
 • lasten ja auton kanssa tulleiden vieraiden määrä (todennäköisesti eivät juo paljoa alkoholia tai ole myöhään yöhön)


PITOPALVELUN VINKKEJÄ
 • kuohuviiniä 10cl/vieras
 • konjakkia (tai likööriä) 5cl/vieras (tämä määrä näyttää hyvältä konjakkilasissa ;P)
 • viiniä ruokailuun 1/2 pulloa/vieras (tämä on helppo laskea jos tarjoilijat käyvät kaatamassa viinit pöytiin itsepalveluna toimivien laatikkoviinien sijasta)


OMIA AJATUKSIA
Viinien suhde...
...kesällä: punkku 3/5 & valkkari 2/5
...talvella: punkku 2/3 & valkkari 1/3

Yleissääntö taitaa kuulua jotenkin: Jos pääruokana on lihaa niin otetaan enemmän punaviiniä ja jos ruokana on kalaa tai kanaa niin puolet tai hiukan enemmän vieraista riippuen valkoviiniä. Kuitenkin häissä, joissa olen itse ollut on punaviinin menekki ollut aina suurempi kuin valkkarin, vaikka olisi ollut kesä ja pääruokana kanaa. Mieheni suku juo paljon viiniä ja olenkin vähän jännäillyt kumpaan viiniin menevää porukkaa suurin osa sitten onkaan...me otimme viiniä tuon laittamani kesän menekin mukaan.

kuva: telegraph.co.uk

MENEKIN SUHTEUTTAMINEN JUHLAN KESTOON
Itseni auttoi hirveästi, että ujutin juomien arvioidun menekin (per hlö) meidän arvioituun hääpäivän aikatauluun (arvioitu taitaa olla tämän postauksen avainsana :P). Lisäksi tarjolle tulee toki alkoholittomia juomia. Pääsääntönä meillä oli, että kesken ei saa loppua eli laskimme nämä koko joukolle, emmekä ottaneet ollenkaan nyt sitten huomioon kuinka moni lähtee aikaisemmin pois.

17.20
kuohuviini / 1 annos

 17.30-19.00
valko- tai punaviini ruokailun aikana / reilu 2kpl 16cl annosta
(pyydettäessä saa kaljaa tai perus omena/päärynä siideriä, mutta ovat siis tällöin pois iltajuomien määrästä)
 19.00-03.30
siideri& lonkero, breezer tms. / 7 annosta
kalja / vajaa 2 annosta
Viiniä seurusteluun / päälle 2kpl 16cl annosta
 likööri tai konjakki / 1 5cl annos (klo.20.00 kahvin avec)

Loppukevennyksenä näinkin informatiivisen tekstin kaveriksi ihan täysin häihin liittymätön video ;)


Onko muilla ollut hankala arvioida juomien menekkiä?

Seuraavassa postauksessa kurkataan vihdoin siihen itse hääjuomien sisältöön ja toivotaan, ettei teiltä jo ihan tule nämä juomajutut korvista :)

14 kommenttia:

 1. Tarkasti ootte laskeskelleet ;) ! Me ei ihan noin tarkkaan laskettu, mutta juomaa jäikin sitten runsaasti ylös. Tosin hyvä niin. Mietoja meni 700 tölkin verran, booliaineita jäi runsaasti ja niistä tehdäänkin ensi viikolle nautittavaa kiitosjuhliin :)

  VastaaPoista
 2. Meillä onkin mietoja saman verran, tosin boolia ei tehdä ollenkaan ja vierasmääräkin on toki pienempi :)

  Niin teillä onkin ne ihanat kiitosjuhlat! Luin niistä sun blogista ja ajattelin josko mekin sitten mikäli juomaa jää yli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän ihmettä olen oikeen kirjoittanut: runsaasti ylös. Hah!

   Poista
 3. Kiitos.

  Tästä tulee olemaan tuevaisuudessa hyötyä.

  VastaaPoista
 4. Täysi-ikäisiä noin 80 hlö
  Meillä oli boolia 20 litraa ja kaikki meni, olisi varmaan mennyt enemmänkin. Olutta, lonkeroa, karpalolonkeroa ja siideriä oli kaikkia muistaakseni 8 koppaa ja reilusti jäi. Viiniä taisi olla 15 plo punkkua ja 20 plo valkkaria ja niitäkin jäi muutama pullo kumpaakin.

  Ei kauheesti laskeskeltu, tai kyllä mä yritin mut en oikein osannu. Ajattelin vaa et mielummin liikaa ko et loppuis kesken :D
  Mekin pidettiin sitten meidän polttariporukoille häiden arter partyt mökillä missä sitten juotiin vielä loppuun kaikki yli jääneet juomat :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä! Oli tosi hyvä ja informatiivinen. Tästä on varmasti itsellekin hyötyä (:

  VastaaPoista
 6. Kiitosss!!! Me tehtiin viikonloppuna samoja laskelmia ja ilmeisesti luit mun ajatuksia, kun aattelin, että pitääkin kysellä teidän määrät! :D

  Me laskettiin eka kulutus tarkasti Alkon sivujen ohjeiden mukaan. Ja sitte katottiin niitä määriä ja noin puoltoistakertaistettiin ne. :D

  Mua kauhistuttaa ajatuskin siitä, että juomat loppuis kesken... pitänee sopia hlökunnan kans joku salamerkki, jonka antavat kun juomat on vähissä, niin rupeen heittään pahimpia sieniä pihalle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha Aurinkoprinsessa :D "rupeen heittään pahimpia sieniä pihalle" :D ihan hyvä idea!

   Ja kiitos Kittylle. Tää info-paketti tuli tarpeeseen.

   Poista
 7. En kovin tarkkaan lukenut noita juomajuttuja, mutta kyyneleet poskilla nauroin tuota videota!!! :D Kiitos päivän piristyksestä.

  VastaaPoista
 8. On todellakin ollut vaikeaa laskea juomia omiin häihin! Kuka juo yhden oluen kuka kolme, paljonko kesähelteellä juomia ylipäätään menee, kuka tulee autolla, kuka lähtee ajoissa, kuka ei juo alkoholia ollenkaan.. blaah.. Huomenna juomien haku edessä. :)

  VastaaPoista
 9. Meillä tulee aika lailla samat määrät, paitsi bisseä ja siideriä on laskettu molempia n. 7/vieras, ja näiden lisäksi tulee vielä "drinksuja".. Hehe, eipä pitäis loppua ainakaan kesken :D

  Juomapostauksia vaan eetteriin - meillä on sama homma edessäpäin jossain vaiheessa, joten hyvä saada vinkkejä!

  VastaaPoista
 10. Kiitoksia vinkeistä, oonkin miettinyt jo tätä juomien menekkiasiaa, vaikkei ihan se ajankohtaisin juttu vielä ole ;)

  VastaaPoista
 11. Minusta tuossa suunnitelmassa on outoa, että kaljaa on varattu noin paljon vähemmän, kuin siideriä/lonkeroa. Minusta tuntuu että ihmiset kumminkin juo enemmän kaljaa. Mutta tämähän riippuu ihan ihmisestä ja jos tietää, ettei omat tutut juo kaljaa niin turhaan sitä silloin ostaa.

  VastaaPoista
 12. Minusta tuo oli ihan hyvin laskettu. Huomasin 2 vuotta sitten miehen bestmanin häissä, kun viinaa oli ihan liikaa ja varsinkin olutta, porukat joi puolitölkkiä ja jätti niitä sitten vaan johonkin kun tiesi että sitä olutta on.

  Me meinataan satsata enemmän booliin, sitäkin meinaan noissa häissä oli ja sitä meni TODELLA, TODELLA vähän koska olutta ja siideriä oli paljon. Myös viiniä ostetaan jotta saa ruuan kanssa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...