17. huhtikuuta 2012

Hääjuomat

No niin nyt se odotettu juomapostaus! Anteeksi saitte odottaa sitä hieman kauemmin koska siitä valitettavasti tuli ainakin kilometrin pituinen ja aikaa kului näiden kollaasien kokoamiseen :) Tässä linkit kahteen aikaisempaan juomia koskevaan postaukseen jos joltakin jäi välistä :)


ONNITTELUUN

Kuohuviiniä vai shampanjaa onnittelujuomaksi? Häissä budjetti yleensä paukkuu aika hyvin alkuperäisestä, joten kannattaa miettiä haluaako välttämättä hankkia vieraille shampanjaa jo ihan siitäkin syystä, ettei rehellisesti sanottuna eroa kuohariin moni edes tunnista. Toki jos asiantuntijoita tältä saralta on paljonkin paikalla niin juomiin kannattaa panostaa enemmän. Marjaisia makuja etsiville kuohareissa löytyy moniakin vaihtoehtoja perinteisen Fresitan lisäksi.


Onnittelumaljan juoma oli meillä aika selvä valinta. Halusimme roseekuoharia ja näistä meidän mielestä ihan ykkönen on Pink Australialaiselta Yellowglenin viinitalolta, joka on mukana tukemassa myös paikallista Roosa nauha- ritasyöpäsäätiötä. (Huom!Roosa nauha- keräyksen lippaan löydät sivupalkista mikäli haluat tukea säätiötä ihan vaikka muutamalla eurolla). Kakkoseksi tullut ehdokas oli KWV Sparkling Rosé.

Pink kuoharin väri ei ole voimakkaan pinkki vaan vaalean punertava ripauksella persikkaa. Juoma on raikas ja kesäinen. Haemme nämä kuoharit Alkosta parisen viikkoa ennen häitä.

YELLOWGLEN PINK
Maljakuohuviini Aperitiivi Noutopöytä Seurustelujuoma
Valmistaja
Yellowglen Vineyards, South Eastern Australia

Kuvaus
Kuiva, keskihapokas, metsämarjainen, kevyen sitruksinen, hennon kukkainen. Rosee.
 CHARDONNAY (78 %), PINOT NOIR (20 %), SHIRAZ (2 %).ROSEE-TAI LUOMUKUOHARI HAKUSESSA? 
KLIKKAA ARTIKKELI SUUREMMAKSI!

Törmäsin anopin luona tällaiseen artikkeliin ja koska artikkeli on skannattu lehdestä (Me Naiset Joulukuu/2011?) en muista tarkkaa numeroa ja laatu on vähän rakeinen. Sisältö kuitenkin on tärkein, eli kannattaa vilkaista mikäli onnittelujuoma on vielä hakusessa :)


RUOKAVIINIT

Ruokailun aikana tarjoilijat tulevat tarjoilemaan viinit pöytiin, joten meidän oli hankittava pullot. Toki jos olisi halunnut säästää olisi voinut valita viinit joita myydään laatikossa ja sen olisi voinut kaataa karahviin. Näitä viinejä ei kuitenkaan ole saatavilla hanapakkauksessa. Kaikista edullisin vaihtoehto on tietysti ostaa hanapakkaukset ns. laatikkoviinit joista vieraat käyvät itse hakemassa juomansa.


Pienen testiryhmämme mielestä tämä suorastaan huusi lihaa, joten valinta oli hyvin yksimielinen, meillä kun on pääruokana marinoitua härän ulkofilettä. Grenache toi mielestäni tosi kivasti marjaisuutta viiniin ja pehmensi Shiraz rypäleen voimakasta makua. 


JACOB'S CREEK GRENACHE SHIRAZ
Lammas Nauta Porsas Grilliruoka
Valmistaja
Orlando Wines, South Eastern Australia 

Kuvaus
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, makean marjainen, kevyen mausteinen 

 GRENACHE, SHIRAZ
 


Valkoviinin valinta ei ehkä ollut se kaikista helpoin, mutta Alkon suositusten mukaan valitsimme ruuan kanssa valkoviinin samalta valmistajalta kuin punaviinin. Olisin halunnut Jacob's Creekin Semillon Chardonnayta (Semillon pehmentää mielestäni mukavasti Chardonnayn makua), mutta koska SuperAlkossa ei sitä ollut otimme Chardonnay rypäleestä tehtyä viiniä. Meillä on tarjolla pääruuan lisukkeena mm.kalkkunaa, täytettyjä katkarapuja sekä herkkusieniä joiden kanssa uskoisin tämän menevän ihan kivasti.


JACOB'S CREEK CHARDONNAY
Rasvainen kala Kana, kalkkuna Porsas Aperitiivi
Valmistaja
Orlando Wines, South Eastern Australia

Kuvaus
Kuiva, hapokas, eksoottisen hedelmäinen, sitruksinen, voinen, kevyen tamminen

 CHARDONNAY

SEURUSTELUVIINIT

Seurusteluviinit on varattu niille jotka haluavat siemailla viiniä pitkin iltaa esim. kaljan tai siiderin sijasta. Viinien juojia häissämme riittää! Valitsimme kuitenkin sellaiset aikaisemmin hyväksi todetut perusviinit jotka ovat ns. helposti juotavissa ja joita saa hanapakkauksissa.


Eniten pidän Australialaisista valkoviineistä rypäleinä Semillon+Chardonnay yhdistelmä tai Riesling. En erityisemmin pidä valkoviineistä, mutta nuo ovat yleensä ihan juotavissa. Häihin meille kuitenkin otettiin yllättäjä Saksasta, eli paljonkin kehuttu Devil's Rock Riesling.

Tämä Sunrisen Cabernet Sauvignon on yksi ihan mun lemppari perus punaviini. Samalta valmistajalta saatan ostaa usein myös Merlot rypäleestä valmistettua punaviiniä joka sekin on aika helpohkosti juotavissa.

DEVIL'S ROCK RIESLING
 Seurustelujuoma Salaatit, kasvisruoka Pitsat, pikkulämpimät Vähärasvainen kala
Valmistaja
St. Ursula, Qualitätswein Pfalz  (Saksa)

Kuvaus
Puolikuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, vihreän omenainen, hennon yrttinen

 RIESLING SUNRISE CABERNET SAUVIGNON
 Nauta Noutopöytä Porsas Grilliruoka
Valmistaja
Concha y Toro, Central Valley (Chile)

Kuvaus
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, herukkainen, marjaisa, kevyen tamminen

 CABERNET SAUVIGNONSEURUSTELUJUOMAT


Kriteeri juomien valinnalle oli monipuolisuus eli siidereiksi valitsimme kuivaa omppua ja makeaa päärynää, kahta marjaisampaa siideriä, tavallista & karpalon makuista lonkeroa, keskiolutta ja vahvempaa olutta. Luulisi nyt näistä jokaiselle jotain maistuvan. :)

Perus siideri, kalja & lonkero lisäksi ostimme lajitelman erilaisia valmiita juomasekoituksia. Lasipulloihin voisi laittaa omat etiketit jos budjetti antaa periksi :) Nämä pullot haluaisin jäillä täytettyihin sinkkisankoihin pöydälle Snack Buffetin kanssa. Tölkit ovat menossa coolereihin joista toinen tulee olemaan juomapöydän vieressä ja toinen terassilla.
KAHVIN AVEC


Konjakki oli varma ja perinteinen valinta, mutta sen lisäksi haluttiin jotain muutakin. Alunperin ajattelin esim. Lapponian marjaliköörejä, mutta koska kakkumme ovat todella marjaisia olisi marjalikööri siihen ollut aika torta på torta. Konjakin vaihtoehdoksi hankimmekin siis Irlantilaista Baileys Original kermalikööriä ja Italialaista Disaronno (Amaretto) mantelilikööriä.

Konjakin laatu kahvin aveciksi käytiin VSOP:n ja XO:n välillä, mutta koska satamassa olleen sekoilun jälkeen konjakki hankittiin laivalta sai kalliimman laadun unohtaa. Satamassa Braastad XO olisi lähtenyt laivalla olleen Braastad VSOP:n hinnalla. Alkuperäinen valintamme konjakiksi olisi ollut Claude Chatelier XO, joka oli loppu sataman myymälöistä eikä sitä ollut laivan valikoimissa.

Jälkeenpäin kuitenkin luin Braastadin sivuilta, että VSOP laatua suositellaan nimenomaan kahvin aveciksi tai sellaisenaan nautittavaksi kun taas XO laatua vain sellaisenaan nautittavaksi. Ehkä siis ihan hyvä, että konjakki ei ollut se mitä alunperin ajattelimme.

Juomien annokset per henkilö näkee edellisestä postauksesta, mutta tässä nämä määrät jotka ostettiin 75:lle enemmän tai vähemmän juovalle vieraalle. Tölkkien hinnoissa mukana viron omat pantit.

VIINIT
Yellowglen Pink x 12plo / 119,90€ (Alko)
Jacob's Creek Grenache Shiraz x 20 plo / 158€ (SuperAlko)
Jacob's Creek Chardonnay x 14 plo / 110,60€ (SuperAlko)
Sunrise Cabernet Sauvignon x 4 laatikkoa / 59,20€ (SuperAlko)
Devil's Rock Riesling x 4 laatikkoa / 67,80€ (SuperAlko)

AVECIT
Disaronno 1l / 20,70€ (SuperAlko)
Baileys Original 1l / 20€ (SuperAlko)
Braastad VSOP (70cl) x 2 pulloa / 92,20€ (laivan Tax-Free myymälä)

SIIDERIT YMS.
Rekorderlig Strawberry-Lime x 2 lavaa / 43,60€ (AlcoExpress)
Rekorderlig Wild Berries x 2 lavaa / 43,80€ (SuperAlko)
Kopparberg Pear x 2 lavaa / 41,80€ (SuperAlko)
Crowmoore Dry Apple x 3 lavaa / 53,70€ (SuperAlko)
Sinebrychoff Grapefruit x 5 lavaa / 74,55€ (SuperAlko)
Sinebrychoff Cranberry x 4 lavaa / 59,65€ (SuperAlko)

A.Le Coq Premium x 2 lavaa / 24,85€ (SuperAlko)
Sandels x 3 lavaa  / 43,25€ (SuperAlko)

Bacardi Breezer Lime x 12 plo / 15,95€ (SuperAlko)
Bacardi Breezer Orange x 12 plo / 15,95€ (SuperAlko)
Smirnoff Ice x 24 plo / 34,30€ (SuperAlko)
Bacardi & Cola x 24 tölkkiä / 37,20€ (SuperAlko)

YHTEENSÄ
1137,80€
KUVAT
kuohuviini: divineweddingplus.com, mtv3.fi/helmi, brides.com
ruokaviinit: jacobscreek.com, rockrecipes.blogspot.com, wineaustralia.com, blueskybistro.com, masterchefs.ie
seurusteluviinit: reallyredwine.com, alko.fi, viinikartta.fi, treehugger.com, guardian.co.uk
seurustelujuomat: champersgroup.com, dreamstime.com, zastavki.com, photobucket.com, telegraph.co.uk, 100layercake.com, voices.yahoo.com, juomat.eu, sadamamarket.ee, preorder.tallink.com, viinarannasta.ee
kahvin avec: lencurrie.com, Robin Staal/ flickr.com, monnet-cognac.com, anninjuhla.fi, boards.weddingbee.com, finewines.ie, cognac-expert.com, alkobaron.ru

MUUT
Viinien tiedot, ruokasymbolit ja kuvaukset: alko.fi

16 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Teillä on kyllä ihanan paljon noita mietoja juomavaihtoehtoja - varmasti löytyy jokaiselle jotakin mieleistä! :) Samoin tuo useampi avec on hyvä idea; meillekin tulee konjakin lisäksi toinen vaihtoehto, koska nuoremmasta väestä monikaan ei niin välitä konjakista.

  Meille tuota samppanjaa tulee alkuun ihan vain mun mielenrauhani turvaamiseksi - samaan konkurssiin vaan :D Tosin meillä on kyllä melkein puolet pienempi vierasmääräkin teihin verrattuna, ja illan viinibuffetiin tulee samppanjan sijaan jotain kuoharia :)

  VastaaPoista
 2. Ahhh toi Pink on vaan niiiiiin hyvää!! Mä en yleensä pidä rose kuohareista, mutta toi Pink vei kyllä jalat alta (kuvainnollisesti, ei konkreettisesti ;) )

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä! On varmasti itsellekin hyötyä (: Tosi hyvin on erilaista juotavaa tarjolla. Löytyy varmasti kaikille mieleistä!

  Me taidetaan mennä sillä linjalla, että on yhtä olutta, yhtä lonkeroa ja yhtä siideriä. Ja avecina Jallu. Panostetaan sitten enemmän viinivaihtoehtoihin, mutta nämä toki ehtinee vielä muuttua moneen kertaan reilun vuoden aikana (:

  VastaaPoista
 4. Meinaatteko laittaa holittomia tarjolle? Siis jotain muutakin ku vettä ja mehua... Ja jos laitatte niin mitä ja minkä verran?

  Ja sitten olisin vielä tiedustellu teidän vierasmäärää...

  T. Yks Salmisalissa häitään juhliva ja juomia just miettivä :)

  VastaaPoista
 5. OI, teidän juomat näyttää/kuulostaa oikein loistavilta :) Me olemme omia hääjuomiamme pähkäilleet, ovat luultavasti hyvin samankaltaiset kuin teillä. Nuo breezeritkin voisivat kyllä toimia...

  Postauksesi ovat saaneet jopa tulevan miehenikin innostumaan blogistasi ;) Tämän näytän heti tänä iltana!

  Kiitos kivoista kirjoituksista, ihanaa häiden odotusta <3

  -elokuun morsian-

  VastaaPoista
 6. Vitsi mitkä juomatarjoilut! Vau! Ihanan monipuolisesti erilaisia juomia. Vieraat takuulla arvostavat sitä. :)

  Meillä on myös tuo Amaretto konjakin vaihtoehtona. Uskaltaako tiedustella mikä teidän juomien budjetti on?

  VastaaPoista
 7. Näyttääpä hyvältä! :) Saako tiedustella paljonko ostitte mitäkin juomaa?

  VastaaPoista
 8. Hei katseltiin tuossa sulhon kanssa noita teidän juomavalintoja ja ollaan molemmat ihan varmoja, että juomapuoli menee teillä nappiin. Tykättiin erityisesti tuosta siideri-Breezer-olut-linjasta, joka oli hyvin eri maut huomioonottava.

  Yritin laskea tuon edellisen postauksen perusteella, paljon olette varanneet mitäkin juomista per vieras, mutta ei oikein onnistunut tällä laskupäällä..Voisitko kertoa noin suunnilleen määrän per vieras, meilläkin nimittäin tulossa ensi kuussa hakureissu Tallinnaan :)

  VastaaPoista
 9. Äh jostain syystä tuo yksilöity vastauskenttä ei toimi, mutta vastaan tässä nyt sitten kaikille vanhaan tyyliin köntässä :)

  Krista: No, mutta sähän tykkäsit muutenkin todella paljon shampanjasta, joten en voisi kuvitella teidän häitä ilman sitä :D

  Tuleva rouva: Se oli meillekkin aika yllättäjä kun ensimmäistä kertaa maistettiin. Muistan ajatelleeni pullon nimen "Pink" nähtyäni, että jaaha mitäs moskaa tämä on :P Maku oli sitten kuitenkin mitä parhain ^__^

  Rimma: Hih, aika kauas mekin on tultu drinkkipöytä & baarimikko suunnitelmista :P

  Salmisalissa juhliva :): Meillä on juovia vieraita noin 75 ja siihen päälle noin kymmenisen lasta. Alkoholittomina juomina meille tulee maustettu kivennäisvesi (esim. mansikka-raparperi), cokista ja jääteetä.

  elokuun morsian: Nuo breezerit olivat sattumalta tarjouksessa SuperAlkossa kun sinne mentiin ja mä näin ne jo sieluni silmin siinä juomapöydässä joten pakkohan niitäkin oli ottaa :)

  Oi, vautsi parempaa kohteliaisuutta ei taidakkaan olla jos sulhosikin on jaksanut vilkuilla blogiini :) Ihanaa häiden suunnittelua ja odotusta myös teille! <3

  Lauraliini: Ihanaa kun olet jaksanut niin pitkään käydä täällä <3

  Toivon tosiaan, että vieraat arvostaisivat ylipäänsä kuinka selkä vääränä näitä häitä ollaan suunniteltu :]

  Mitä juomabudjettiin tulee niin laitoin nyt oikein tarkan version siitä tuohon postauksen loppuun :)

  Anonyymi: Tarkat määrät on nyt lisätty postauksen loppuun :)

  Anonyymi: Ihana kuulla, että juomapuoli menee mielestänne nappiin! Voi kuinka edellisenä iltana sitä pyörittelinkään (sulhon vedellessä jo kauneusuniaan) ja milloin juomaa tuntui olevan liian vähän ja kymmenen minuutin päästä samalla määrällä sittenkin liikaa, niin ajattelin että hemmetti soikoon tällä mennään eikä meinata :D

  Edellisestä tosiaan selviää montako annosta on per vieras jossa siiderit, lonkerot, breezerit, kaljat yms. on tietysti tölkkeinä/pulloina, 1 annos viiniä =16cl, 1 annos avec=5cl. Laitoin nyt tähän postauksen loppuun vielä selvennetyn version paljon ostimme mitäkin ja sen voi tietysti jakaa juovien vieraidemme kesken joita on siis se 75hlö.

  VastaaPoista
 10. Nimenomaan, KIITOS!!!! :D Me laskettiin ja tilattiin omat tarpeet jokin aika sitten, mutta mahtavaa päästä vielä vertaamaan ja mahdollisesti muokkaamaan omia määriä!!!

  Kitty ei petä! :D Oot paras!

  VastaaPoista
 11. Haha, mistäs kuule tiedät :D Ehkä paljastankin nyt, että juomat on laskettu päin honkia ihan vain jekuttaakseni teitä :P No ei vais...ehkä mekin vielä tarkistetaan juomien määriä lähempänä häitä Aurinkoprinsessan kuuluisalla laskukaavalla (Alkon suositus x 3 xD). :D

  VastaaPoista
 12. Juu, sun blogi taitaa olla ensimmäinen hääblogi, jota aloin seurata. <3 Ja nyt naikkareiden päiväkirjojen myötä tää onkin jäänyt ainoaksi hääblogiksi, jota seuraan. Tää on mulle se THE hääblogi. ;)

  No ihan kiva budjetti. Olisi voinut luulla sen olevan paljon enemmänkin, kun on noin laajaa hajontaa juomissa, mutta ei paha. :) Mäkin mietin joka toinen viikko, että meillä on ihan liikaa juomaa, ja joka toinen viikko murehdin riittääkö ne. :D Ei auta, pakko se lopullinen määrä joskus on päättää ja antaa asian olla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :3 Awww, ihana! <3

   Menihän toi summa tietty vähän meidän budjetin yli, mutta ei niin pahasti kun oltiin arvioitu sen menevän :)

   Poista
 13. Moi,

  mun siskolla oli lauantaina häät, ja vieraita oli n.90 henkeä, joista osa,n.15 tietty lapsia. Juhlat kesti puoli kahteen yöllä ja tää porukka on kyllä oikeesti loppasuista!
  Juomia meni seuraavasti:

  olutta haettiin 10 ltk, ja 1 ltk jäi jäljelle.
  lonkeroita oli 4 laatikkoa, jäljelle jäi puolikas laatikko
  siidereitä oli 2 laatikkoa, ja niistä meni kyllä kaikki.
  Sit oli lisäks kokoelma breezereitä yms 30 kpl, ja niitä tais jäädä 2 kpl jäljelle.
  Meillä oli karpalobooli (alkon ohje) jota meni ihan superpaljon, en muista ikinä häissä menneen niin paljon..
  meiköhän sitä 9,10 tonkallista, yks tonkka veti n.7 litraa.
  viinejä taas ei mennyt niinkään, punkkua ostettiin 4 ltk ja jäi 2,valkkarissa sama homma kun oluet yms oli tarjolla jo ruoan aikana.

  VastaaPoista
 14. Tää jälkimmäinen kommentti oli informatiivinen, kiitos! Boolin vahvuus jäi tosin vielä mietityttämään - se kun vaikuttaa ymmärtääkseni kulutukseen. Blogitekstissä ei kerrottu mikä oli lopullinen juomatase, eli paljon jäi yli/ali. En tahdo roudaa juomaa seuraavana päivänä pois mestoilta litrakaupalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   En tosiaan ole päässyt häiden ruotimisessa vielä juomien todelliseen menekkiin, mutta näin karkeasti muistellen jäi viisi pulloa punaviiniä, yksi tonkka punaviiniä ja yksi valkoviiniä. Sandelsia 2 lavaa, siidereitä 2 lavaa + lonkeroa 3 lavaa. Bacardi Colaa jäi parisen tölkkiä.

   Kuoharia ostettiin vielä pari pulloa lisää eikä niitä jäänyt yli. Myös kaikki alkoholittomat meni (ehkä n.75tölkkiä/pientä pulloa erilaisia limuja + 6 litraa vichyä). Myöskään niitä mitä en tässä maininnut ei myöskään jäänyt yhtään.

   Oltiin ostettu reippaalla kädellä koska ei missään nimessä haluttu, että juoma loppuu kesken ja haluttiin että kotiinkin jää jotain :)

   HYVIN erilainen menekki siis kuin esim. Maijulla. Meidän vieraista tuskin kukaan joi olutta (mikä ennakoitiin jo ostaessa juomia) kun taas viiniä (+ siidereitä ja lonkeroita + breezereitä) meni senkin edestä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...